[flashvideo width=”520″ height=”380″ filename=”videos/108_oxigen.flv” /]
>> descarca mp3 <<
>> descarca pt. telefon <<
>> descarca video pt. iPod / iPod Touch / iPhone<<

Asteptam scorul si comentariile Dvs. pt aceasta emisiune folosind linkurile urmatoare.
Pentru a vota apasati pe stelutele de mai jos[ratings]

Tags: , , , , , , , , , ,

10 Comments on 108. Cultic si etic

 1. claudia says:

  foarte pertinent si profund. cred ca aceste descoperiri ne ajuta nu numai sa trecem peste cererile si impunerile fariseilor din biserica, ci chiar sa observam si tendintele care apar uneori in noi de a eluda mila, dreptatea si credinciosia in favoarea unor reguli rigide, in spatele carora se ascunde egocentrismul nostru.

 2. george says:

  http://www.youtube.com/watch?v.....re=related
  These are the days of the open hand
  They will not be the last
  Look around now
  These are the days of the beggars
  And the choosers

  This is the year of the hungry man
  Whose place is in the past
  Hand in hand with ignorance
  And legitimate excuses

  The rich declare themselves poor
  And most of us are not sure
  If we have too much
  But well take our chances
  Because God stopped keeping score
  I guess somewhere along the way
  He must have let us all out to play
  Turned His back and all God’s children
  Crept out the back door

  And it’s hard to love,
  There’s so much to hate
  Hanging on to hope
  When there is no hope to speak of
  And the wounded skies above
  Say it’s much too late
  Well maybe we should all be
  Praying for time

  These are the days of the empty hand
  Oh you hold on to what you can
  And charity is a coat you wear
  Twice a year

  This is the year of the guilty man
  Your television takes a stand
  And you find that what was over there
  Is over here

  So you scream from behind your door
  Say what’s mine is mine and not yours
  I may have too much
  But I’ll take my chances
  Because God stopped keeping score
  And you cling to the things
  They sold you
  Did you cover your eyes when
  They told you
  That he can’t come back
  Because He has no children
  To come back for…

  http://www.youtube.com/watch?v.....re=related

  iata ce e etic pentru unul ca mine…. un fariseu…

 3. Cosmin-Horatiu Stoica says:

  Poate ca ratacirea Evului Mediu n-a fost atat de malefica!… Intrucat evreii “rabinizasera” intr-o masura atat de grotesca inchinarea adevarata, se impunea o lectie care a trebuit invatata de-a lungul a milenii…
  Oamenii uita (si, cel mai adesea, intentionat!) ca esenta mantuirii este refacerea in om a capacitatii de a iubi! Iisus l-a apreciat pe rabinul care intelesese ca totul se cuprinde in iubirea de Dumnezeu si de aproapele. Mai mult, oamenii trebuie sa inteleaga ca aceasta capacitate de a iubi noi NU o (mai) avem si ca Singurul care ne-o poate reda este Dumnezeu. Noi NU o putem castiga prin simpla conformare fata de un cod de legi si reguli; nici macar fata de acela stabilit de Dumnezeu Insusi! Asta nu ne face decat sa impestritam mozaicul (si asa destul de complicat) al religiilor lumii, care toate se chinuie sa respecte niste randuieli… Ce diferenta esentiala este ca unii se chinuie sa respecte randuieli pe care bunul simt si ratiunea (mai mult sau mai putin alterate) li le-au descoperit, iar altii, poruncile si randuielile lui Dumnezeu?
  Cam aceste lucruri se chinuia Pavel sa-i faca pe oameni sa inteleaga, prin Epistola catre Romani (cu evreii chiar nu mai avea ce discuta, fiindca erau ocupati cu “rabinizarea” inchinarii). In sensul acesta, accept afirmatia facuta intr-un “Oxigen” mai vechi, cum ca, daca este sa facem compromis (cu toate ca este rau compromisul in “cele spirituale” – “cei 1260 de ani” o dovedesc), putem face in orice, dar nu in Evanghelie (care diferentiaza Crestinismul de toate celelalte religii)!
  …Adica, Legea imi arata ca trebuie sa alerg, cum sau pe unde sa alerg. Conditia esentiala insa este… SA POT (SI SA IMI PLACA) sa alerg! Sincer, am cam obosit de obligatiile si restrictiile religiei mele… Am nevoie de BUCURIA ei!
  …Sa mai avem nevoie oare de 1260 de ani sa invatam aceasta lectie?
  Recomand (nu numai copiilor) serialul de desene animate “Heidi”… Acolo NU SE VORBESTE de Lege si nici macar de Evanghelie… (“Cine citeste sa inteleaga.”)

 4. LIA says:

  DUMNEZEU sa va binecuvanteze ca ne mai deschideti ochii mintii sa vedem dincolo de poleiala si fatarnicia noastra.
  Aceste emisiuni ne ajuta sa ne vedem cum suntem de multe ori – farisei.
  Ajutati oamenii credinciosi sa priveasca numai la ISUS .
  De fiecare data ma regasesc in aceste dileme si ma rog sa fiu schimbata de Domnul dupa voia Sa.
  In primul rand trebuie o reforma cu noi insine.
  VA MULTUMESC

 5. mihaela says:

  buna emisiunea! eu am observat, in biserica din care provin, ca oamenii nu-si manifesta libertatea in Hristos, libertate care pt unii reprezinta doar mici placeri nevinovate…
  am fost la o nunta, la care invitatii erau de doua feluri: pocaiti si nepocaiti. atmosfera placuta, decenta. nepocaitii au dansat foarte frumos, era o muzica bine aleasa. pocaitii au dansat in fund pe scaune, tot uitandu-se unii la altii, poate sparge careva gheata. dupa ce au plecat “informatorii” unii chiar au facut-o….situatie tragi-comica!
  eu am amanat cu mai bine de un an botezul, pentru ca asta includea si acest tip de abstinenta pe care nu l-am inteles atunci si nu-l inteleg nici acum…iubesc muzica, iubesc dansul, iubesc veselia! oare Iisus nu s-ar fi prins cu noi intr-o hora? nu prea-L vad privind de pe margine si zambind cu condescendenta…pacatosii astia! nu pot sa se infraneze, sa stea decent pe scaune si sa vorbeasca numai de cele vesnice….!
  nu vreau acum sa sparg tipare, dar cred ca un om cu adevarat spiritual nu trebuie sa-si puna limite false, el se va manifesta cu decenta si bun simt in orice situatie…dansul nu e neaparat ceva pacatos, un pahar de vin nu trebuie neaparat sa-l atraga pe al doilea, o bijuterie finuta nu inseamna neaparat mandrie (mai degraba ceasurile scumpe si parfumurile “de firma”, coafurile sofisticate care trec de orice cenzura!!)…o sa-mi dati peste gura, ca vorbesc prea mult! ­čÖé
  ap.Pavel a scris ca “imparatia lui Dumnezeu nu este mancare si bautura…si poate ar mai fi scris si altele daca traia in secolul XX…ci neprihanire, pace si bucurie in Duhul Sfant”(Rom 14, 17)
  de ce trebuie sa fim diferiti in lucrurile exterioare si nu in cele interioare? de ce atatea “pacate imaginare” fabricate de minti diferite de a mea si a multora, cand Biblia spune ca doar “ceea ce nu vine din incredintare e pacat”?
  stiu multi care stau la usa bisericii pentru ca acolo li se spune ca daca vrei sa intri la noi atunci trebuie sa renunti la asta…asta…si asta…altfel nu-L ai pe Iisus in inima ta…atunci cei mai slabi(in al caror numar ma inscriu si eu) spun: fac toate astea numai sa ma primeasca Iisus si pe mine! pentru ca in timp sa se transforme in niste frustrati si ipocriti in fata lui Dumnezeu, in oameni care uita ce e bucuria si libertatea…si transmit mai departe acest “mesaj al Evangheliei vesnice”, pentru ca in maxim cateva decenii oamenii sa fuga de noi ca de niste ciudati si limitati…
  (deja o fac!) si astfel tot mai multe usi ale Imparatiei vor fi astupate!
  iertati-mi indrazneala, poate sunt o oaie ratacita…dar atat ma duce pe mine mintea si intelegerea in clipa de fata!

 6. Claudiu says:

  Mihaela nu cred ca tu ai inteles bine libertatea. De ce tocmai dansul ti se pare tie o oprire? Stii cum se dansa pe timpul lui David? Eu sunt de acord cu acel dans, dar cu cel pe care ni-l dorim noi acum nu sunt de acord.
  Sa nu cadem in cealalalta extrema.

 7. mihaela says:

  Claudiu, poate-mi spui si mie cum se dansa pe vremea lui David? Si de ce ar trebui sa iau ca model niste realitati culturale valabile acum cateva mii de ani?
  Stiu bine la ce m-am referit, daca citesti mai cu atentie mesajul meu iti vei da seama ca nu promoveaza decat manifestarea bucuriei autentice si nici un fel de manifestare pacatoasa…

 8. beniamin plesa says:

  Mihaiela

  Ignora-l pe Claudiu ! El se pare ca este de acord cu “dandul”lui David sau dansuri “din vechime,dar daca ar fi trait pe vremea lui David ,nu ar fi fost cu nimic deosebit ,asa cum condamna astazi dansul asa l-ar fi condamnat si pe David ,ar fi facut “sedinta de comitet” asociindu-se cu nevasta lui David care gindea exact ca si el (claudiu).Cine se aseamana se aduna !!!
  Mihaiela comentariul tau scoate in evidenta o gindire matura si profunda care trece dincolo de superficialismul celor mai multi si care nu si-au intrebuintat “ratiunea”pusa de Dumnezeu in ei.
  Nu stiu in ce comunitate participi —dar cred ca ar fi bine ca cel putin odata la luna sa “dea voie”celor ca tine sa -si spuna doleantele de la –amvon– .
  Sint sigur ca multi gindesc ca tine si sau “saturat”de restrictii nebiblice si traditii mostenite de la generatiile apuse.
  Pavel spunea asa de clar:–nu lua,nu atinge ,nu gusta ,poarta-te asa sau altfel ,toate reguli omenesti care nu sint de nici un folos impotriva gidilirii firii pamintesti.
  Intotdeauna au fost oameni care se lasa modelati de presiunea “publica” sau mai pe romineste -“-traiesc de ochii lumii” sau de “gura lumii”.
  Adevaratul caracter este “ceea ce gindesti si faci cind nimeni nu te vede”
  Orce lucru facut doar de” ochii lumii” nu este facut din convingere si deci nu are nici o valoare.!!
  Sfatul meu este sa ai curajul sa nu-ti pese de ce zic altii ,fi tu insusi ,educa-ti constiinta dupa cuvintul lui Dumnezeu si “lasa lumea sa vorbeasca”
  Cu simpatie Beni

 9. Danut Tanase says:

  Mihaela, poti dansa linistita.
  Dumnezeu nu are nimic cu dansul, ci cu lucrurile rele din el, atunci cand ele exista, gen obscenitati, gesturi indecente si tot ce un om normal respinge de obicei in viata lui.
  In rest, poti sa dansezi cat vrei.
  Oricum Dumnezeu te va calauzi cum sa dansezi decent.
  Nu pune pret pe regulile oamenilor, ci pe indemnurile Duhului lui Hristos.

  Cu respect,

 10. mihaela says:

  Multumesc, domnilor 8 si 9….asta si fac (si nu ma refer la dans…), de aceea sunt “sub cenzura”!

Leave a Reply