[flashvideo width=”400″ height=”300″ filename=”videos/053_oxigen.flv” /]
>> descarca mp3 <<
>> descarca pt. telefon <<
>> descarca video pt. iPod <<
>> download high quality video <<
Asteptam scorul si comentariile Dvs. pt aceasta emisiune folosind linkurile urmatoare.
Pentru a vota apasati pe stelutele de mai jos[ratings]

3 Comments on 28 Mai 2008 – “Oxigen” cu Edi Constantinescu – Israel ca Paradigma

 1. beniamin plesa says:

  Edi ! Idea asta cu “israel” ca paradigma.cit de departe putem merge cu ea ??
  Adam–Abel–Set–Enoh–Noe –Avram —putem noi spune ca erau “israelul lui Dumnezeu??
  Acesti oameni si multi ca ei in acea vreme au ajuns sa traiasca o viata deosebita pentru ca Dumnezeu a intervenit in Viata lor,Ei erau oamenii lui Dumnezeu in acea vreme,dar biblia nu-i numeste –“israelul”lui Dumnezeu.
  Modul in care i-si manifestau credinta lor in Dumnezeu ,era foarte deosebit cind i-l comparam cu
  manifestarile religioase a evreilor dupa primirea “LEGII”in pustia sinai.
  Prin “lege” inteleg mai mult decit –10 porunci–!
  I-mi place mult expresia ta —“multe din intelegerile noastre teologice le-am “supt”impreuna cu laptele matern.” Aaceasta preferinta a ta de a privii “sabatul” si “purcelul: ca parte integrala in manifestarea credintei ,crestine,este ca –“pana la palarie–“” nu te apara nici de ploaie ,nici de arsita soarelui.
  Daca tinerea acestor lucruri ar produce oameni de caracter ,DA !ar fi un imperativ ..
  (lenevirea -simbata–pe canapea –odihnindu-te dupa Lege” si mincind numai “verdeturi ” nu face pe nimeni un om mai sfint) ( avis amatorilor–!! )
  Nu este nimic moral sau imoral in a te odihnii -simbata-sau a minca -carne- ori numai -verdeturi-! Isus nu a zis –lumea v-a stii ca sinteti ucenicii mei ,uitindu-se in farfuriile voastre vazind ce mincati,si minunidu-se cit de bine va odihniti -simbata- !!!!!!!
  NU vreau sa jignesc pe nimeni !! Simbata,Duminica,sau ziua de Marti -zilele in sine nu sint cu nimic deosebite..
  Cineva intreba pe Isus.–Unde trebuie sa ne inchinam ? La ierusalim sau in alta parte ?
  (continuind in acelas sistem de gindire ,putem continua –si in care ZI –simbata sau duminica ?
  Isus raspunde—“adevaratii inchinatori -se vor inchia in duh si adevar-“”
  Locuri “sfinte sau zile”sfinte” nu sint rele ,putem avea cit de multe,
  Dorintele omului nascut din nou sint ca ale lui david cind zicea–“As vrea sa locuiesc in casa Domnului_(LOC SFINT) toate zilele vietii mele(ZIle sfinte in prezenta Domnului)
  Daca cineva vrea sa tina toate sarbatorile evreilor nu face nici un pacat,din potriva are mai multe ocazii de bucurie,in afara de faptul cind incepe sa judece pe altii care nu fac acelasi lucru.
  Imparatia lui Dumnezeu nu este –ca nu maninc sau beau anumite lucruri,ma odihnesc sau nu ma odihnesc intr-o anumita zi—imparatia (VOIA) lui Dumnezeu este–PACE si BUCURIE produsa prin Duhul Sfint .NU o pace si bucurie care cred eu ca rezulta din o viata ascetica.pe care eu o numesc-“-tot adevarul ”
  Aceasta este imaginea proiectata de “sabatarieni” ,Asa sint ei vazuti de ceilalti crestini .
  Sint multi aceptati de Dumnezeu si printre “sabatarieni” dar nu pentru motivele care ei cred !!
  EDI ! nu stiu daca am inteles bine?? te rog clarifica !! care este motivatia ca nu maninci “purcel” este cumva LEVETC -11- sau altceva ?? La fel despre “sabat” I-l ti datorita poruncii a patra ,sau ai alta motivatie .??
  Referitor la Israelul de astazi, dupa trup, -cred ca ai dreptate–Dispensationalismul este un sistem eronat ,intr-un mod vadit “antisemitic”,(Isus nu poate venii inainte ca doua treimi din evrei
  sa fie complect decimati de anticrist -iar noi crestinii trbuie sa-i ajutam pe evrei sa mearga inapoi in “israel” pentru a se intimpla genocidul respectiv ).Cum ziceai tu”am supt acasta teologie impreuna cu laptele matern”–nu mi-a fost usor sa renunt la aceasta interpretare a scripturii–Dispensationalism–!
  In alte cuvinte –istoria planetei -este -procesul prin care Dumnezeu restabileste din nou pe pamint suprematia LUI,iar oamenii” Rascumparati “.vor mostenii pamintul si universul
  CEI nascuti din nou de Dumnezeu sint “DESTINATI” la acest viitor maret.
  NU cred ca exista doi oameni sa gindeasca la fel in toate lucrurile–dar lucru cu siguranta adevarat este ca sintem pe “calea ingusta”–(adica :-numai Isus–) Calea este ingusta nu datorita multor restrictii ,ci pentru ca este numai –Isus– ISUS plus–NIMIC–
  Aceasta cale ,este ingusta si nu multi merg pe ea !!-NUMAI aceia pe care EL ia cunoscut mai dinainte,acea a caror nume a fost scris in ceruri inainte de vesnicii
  PS ;M-a surprinde tot mai mult stilul cum explici scripturile.
  EDI –in chicago- si EDI din Atlanta pentru mine sint ca doua persoane diferite.
  I love you man !! si am multa admiratie pentru ce Dumnezeu face in viata ta .

  i

 2. Eugen says:

  Indrasnesc sa spun citeva cuvinte cu toate ca intrebarea era adresata lui Edi
  Mai intii despre mancarea de carne, u stiu de ce se face atita caz, “cine mananca pentru sine mananca, cine nu mananca pentru el nu maninca” eu nu maninc dar nu consider deloc ca asta ma face mai bun,dar ceea ce trebuie spus e legat de sanatate, stiut fiind faptul ca,mancarea de carnea nu este sanatoasa fapt acceptat de lumea stiintifica in consecinta esti liber si fiecare e liber sa procedeze cum doreste.
  Apoi sa nu uitam ca “trupul nostru este Templul lui Dumnezeu si cine nimiceste templul lui Dumnezeu pe acela il va nimici Dumnezeu” ca sa-l citez pe Pavel, deci problema sanatatii este una care are implicatii morale.
  Despre Sabat nu te contrazic ca “pentru uni aceasta zi este o zi de leneviala” dar aceasta nu inseamna ca scopul lui Dumnezeu s-a schimbat.
  In aceasta Zi Omul lasa laoparte toate preocuparile de zi cu zi si poate “sa se odihneasca de lucrarile lui ” cum s-a odihnit si Dumnezeu de ‘lucrarile” sale fara sa intelegem ca Dumnezeu s-a obosit creind Pamantul, ci “s-a odihnit in bucuria unei lucrari incheiate. Cine a realizat ceva el insusi stie si cunoaste acel sentiment al unei munci implinite.
  Apoi sa nu uitam ca in Biblie apare ideea de zi a Domnului in care El se intilneste cu copii Sai .Apoc. 1, 10-11, sau altceva “Matei 24:20  Ruga?i-v? ca fuga voastr? s? nu fie iarna, nici într-o zi de Sabat.”, cuvinte pe care Hristoe le-a spus de unde vedem importanta acestei zile in ochi lui Dumnezeu.
  Ma limitez la atit.

 3. beniamin plesa says:

  asta este vpentru Eugen !
  EUGEN,draga–“-nu stiu de ce se face atita caz de —“mincare””si “sabat “?. Da ,este adevarat —dar inrebarea nu vine din partea “evenghelicilor” –Sabatarienii fac in permanenta “caz” de acest
  subiect .si judeca pe altii care nu cred ca ei.
  Am citit foarte atent argumentatia ta ,m-as fi bucurat sa fie un pic mai consistenta !!
  Incepi cu ceva “superficial” si adica –“este doar din motive de sanatate !!Pina si lumea ” stiintifica
  spune acest lucru —carnea nu este buna—!(depinde ce surse de informatii citesti ,–nu toti spun acelasi lucru–) pina la urma alegi dupa preferinta ta si nu pentru ca esti expert in domeniul alimentatiei.Eu stiu multi vegetarieni care mor de cancer sau alte boli.
  Explicatia —cu “sanatatea”poti trage de ea in toate directiile ,asa ca este foarte subiectiv
  acest argument.
  cCe este interesant la tine ,este cum faci un salt “lung”de la “preferinta personala”,de sanatate
  si ajungi ca prin aceasta distrugem templul Duhului Sfint. Acest salt este foarte tipic la oamenii care nu sint obisnuiti sa citeasca in context , Te rog mai citeste odata in context si vezi despre ce subiect vorbeste Pavel –este despre mincare sau “curvie”
  Pavel spune in acel contrxt –“ca orce pacat in afara de curvie ,este un pacat afara din trup”
  dar “curvia”este un pacat in trup. .Si pentru acest pacat in trup exista consecinte si .nu pentru folosirea carni !!!
  Al doilea argument cu privire la “Sabat”” si anume: Matei 24:20 —Rugativa ca fuga voastra sa nu fie in ZI de sabat sau iarna !!!si din aceasta tragi concluzia ca sabatul este important.pentru crestini. Te rog inca odata ,chiar daca te oboseste sfatul meu —da atentie la context !!
  Domnul Isus vorbea despre nimicirea Ierusalimului,,templului ,poporului evreu ca natiune si fuga
  crestinilor afara din orase sa se salveze pina trecea razboiul.Da –in acel context era greu de fugit in zi de sabat ,pentru ca evreii inchideau portile cetatilor in zi de sabat ,iar iarna facea si mai dificil fuga lor. Nu este nici un “pacat” sa fugi in zi de sabat sau in timpul iernii.
  Acesta este contrxtul in matei 24:20 !! Daca as fii in locul tau as folosii “dovezi”mai substantiale si nu asa puerile.
  Ce urmeaza nu este o referinta directa la tine .In fiecare organizatie crestina exista oameni cu mentalitati sectante si anume —trag concluzi in afara contextului—,toti la un moment sau altul platim tribut acestui neajuns,dar este imperativ sa ne lasam de acest obicei!!!!
  E foarte periculos sa vezi intrun text ,lucruri care nu sint acolo ,,iar uni au ridicat acest obicei prost la rang de “arta” I-ti spun acest lucru cu toata dragostea si respectul cuvenit !!!
  Romani 14 —trebuie sa ne caracterize gindirea si relatiile noastre cu fratii evanghelici.
  Domnul sa ne calauzeasca spre acea unire a credintei cerute de EL’

Leave a Reply