[flashvideo width=”400″ height=”300″ filename=”videos/051_oxigen.flv” /]
>> descarca mp3 <<
>> descarca pt. telefon <<
>> descarca video pt. iPod <<
>> download high quality video <<
Asteptam scorul si comentariile Dvs. pt aceasta emisiune folosind linkurile urmatoare.
Pentru a vota apasati pe stelutele de mai jos[ratings]

38 Comments on 26 Mai 2008 – “Oxigen” cu Edi Constantinescu – Ramasita lui Israel

 1. liviu a .. de la prea mult Oxigen says:

  In spiritul si nu strict in topicul emisiunii de azi, gasind Vechiul Testament ca fiind aceeasi evanghelie a Noului Testament … stau si ma intreb:

  Daca poporul Israel la Sinai n-ar fi cerut lui Moise sa vorbeasca el insusi si .. “sa nu mai vorbeasca Dumnezeu, ca sa nu murim” (Exod 20:19), cat din Pentateuch ar fi continuat Dumnezeu sa le “tune” si ce cuvinte le-ar mai fi “tunat”?

  Le-ar fi vorbit in mod cert despre pretul scump al libertatii, pret pe care ei, proaspat eliberati, il cunosteau foarte bine.

  Aseara, in timp ce studiam Exod 22 si 23, am ramas mut sa descopar ca Legea lui Dumnezeu are ca scop apararea libertatii individului si a drepturilor lui, si ca cine se atinge de vreo fiinta mai slaba sau defavorizata, in aceasta categorie intrand “mai marele poporului” (Exod 22:28), “vrajmasul tau” (Exod 23:4.5; Matei 5:44), imigrantul (Exod 23:9), saracii poporului (Exod 23:11) si chiar cainii, magarii si fiarele de pe camp (22:31; 23:5.11), se atinge de lumina ochilor lui Dumnezeu.

  Pe mine m-a lovit in moalele capului mila, sensibilitatea (“stiti ce simte strainul” Exod 23:9) si emotia lui Dumnezeu fata de vietatile Lui, cu atat mai mult cu cat cuvintele acestea le intalnesc in Vechiul Testament, in contextul Legii, si mai mult … cu o probabilitate foarte mare de a fi continuitatea “Decalogului”, adica rostite pe fondul tunetelor si cutremurului.

  Lovitura sub centura insa am primit-o in versetele 10-12 din Exod 23, in care Dumnezeu precizeaza care este scopul Sabatului, dincolo de odihna: respectarea dreptului la repaus a fiintelor pe care oamenii lui Dumnezeu ar fi tentati sa le persecute sau sa le nedreptateasca.

  Odihna pamantului a fost data ca sa aiba hrana saracii poporului si fiarele de pe camp (salbatice).

  Odihna zilei a saptea a fost data pentru ca “boul, magarul, fiul roabei si strainul sa aiba ragaz si sa rasufle”.

  Nu am pretentia ca sunt intreg la minte cand ma intreb urmatoarele:

  – faptul ca lumea in ziua de azi se bucura de weekend nu este implinirea Legii Sabatului in ochii lui Dumnezeu? Nu cumva este ceea ce Isi doreste El?

  – daca vreun for superior al lumii noastre (chiar papalitatea) ar da o lege prin care lumea sa fie privata de repaus, sa nu mai aiba odihna nici macar Duminica, nici macar o zi pe saptamana … ar fi in stare adventistii sa se lupte pentru drepturile individului de a avea o zi libera – necontand care – dar sa fie ziua saptamanala a odihnei individului?

  – de la Creatiune pana azi … cat de siguri suntem noi ca a saptea zi cade Sambata si nu Miercurea, sau Lunea, avand in vedere atat unele argumente de prin carti de doctrina AZS cu privire la decalajele de timp anuntate de Scriptura (vezi Gabaon – Iosua 10:13 versus Ezechia si ceasul lui Ahaz – Isaia 38:8), dar cate or mai fi neanuntate …

  Si daca nu este importanta succesiunea 6+1 de-a lungul vremii, atunci ce conteaza mai mult: sa “ocolim ce nu vine din incredintare” (Romani 14:23)? … Sau o gandire care sa aiba la baza ceea ce Si-a permis Dumnezeu Insusi sa puna la baza Legii – anume sansa individului sau a creaturii la o viata mai buna?

  Astept lovituri pertinente.

  Stiu ca nu am descoperit gaura la covrig … dar … ca sa nu-i facem sa pacatuiasca … accept si raspunsuri in privat. Multumesc

 2. Daniel says:

  Draga Edi,
  Tin sa-ti multumesc pentru feed-back-ul dat si pentru raspuns. Pe mine nimic nu ma incanta mai mult decat provocarile lansate fratietatii evangelice de catre teologia noastra. Iar tu deschizi astazi alte capitole fierbinti din dosarul voluminos al teologiei lor – speculatiile profetice cu privire la Israel, asa zisele dispensatiuni (cu nota de subsol de rigoare : Sabatul nu mai este valabil in “dispensatiunea” noastra), asa zise metode diferite de mantuire (Israel era mantuit prin faptele legii, noi suntem mantuiti prin credinta in Hristos) etc.
  Ma bucur sa ascult abordarea ta, intrucat aceasta perspectiva din care abordezi tu studiul cartii Romani, ar putea sa-i ajute pe unii sa-si clarifice notiunea de Noul si Vechiul Legamant (cei care cred ca ar fi vorba de darea legii pe de o prarte, iar pe de alta parte de jertfa lui Hristos si actul de a crede in El).
  Daca este vorba de aceeasi Evanghelie atat in Vechiul cat si in Noul Testament, rezulta ca atat celor care au primit legea pe Sinai cat si noua ni s-a predicat in esenta acelasi lucru. De aici ajungem la concluzia ca nu darea legii pe Muntele Sinai este Vechiul Legamant ci atitudinea curioasa a evreilor fata de aceasta lege : acel angajament iresponsabil (vom pazi, vom face tot… urmat de un esec lamentabil) fara ca in prealabil sa inteleaga macar despre ce este vorba (fara sa aiba habar de cat de inalt este standardul impus).
  Pe de alta parte Noul Legamant nu este o senzatie naucitoare de euforie mistica si nici un sentiment romantic vis a vis de o persoana binevoitoare care a murit pe o cruce acum vre-o doua milenii, ci este vorba de o lucrare supranaturala, in care spiritul uman este preluat de catre un Spirit Atotputernic iar ceea ce urmeaza dupa aceea este o minune – iar aceasta este numita de cei mai multi crestini “Nasterea din nou” (chiar daca nu toti stiu despre ce este vorba). Daca nu ar sta scris in Noul Testament cuvinte de genul “Voi pune legile si poruncile Mele in inima lor…” atunci cand este vorba despre Noul Legamant inca asi mai crede ca ar trebui sa luam de buna afirmatile evanghelicilor din dosarul har vs. lege. Dar daca lucrarea harului divin este insasi restaurarea legii divine in inima omului, atunci fratii nostrii au niste lucruri de revizuit in teologia si experienta lor crestina.
  Sunt bucuros ca ai amintit despre Sabat si despre faptul ca ura antisemita a asa-zisilor crestini a facut ca acesta sa fie abandonat si schimbat cu facatura zilei de duminica. Fratii nostrii sustin ca pazesc “Ziua Domnului” desi despre nici o alta zii nu a spus Hristos ca este Domn al ei decat despre ziua de Sabat. Ziua a saptea nu este povara asezata pe grumazul omului ci este darul frumos al unui Dumnezeu grijuliu, care stie ca, in nebuinia goanei sale dupa vant, omul are nevoie de 24 de ore de reflexie in compania Sa. Daca Domnul nostru spune ca Sabatul a fost dat omului (si nu invers) rezulta ca Sabatul nu a fost dat (numai) evreilor, ci tuturor. Altfel ar trebui sa admitem ca numai evreii sunt oameni.
  Mult succes in continuare.

 3. Daniel says:

  Draga Liviu,
  Angoasele tale cu privire la autenticitatea zilei a saptea nu sunt nici noi si nici originale. Ele au o istorie lunga si cel mai adesea aceasta este legata de reactionismul antisabatarian. Filozofia este intotdeauna aceeasi: loveste din toate partile pentru ca macar una din lovituri sa fie decisiva pentru adversarul sabatarian. Antisabatarienii au incercat si incearca sa semene dubii in mintile sabatarienilor cu scopul de a-i determina sa-si schimbe punctul de vedere cu privire la obligativitatea de a sarbatorii ziua a saptea in ziua sambetei. Insa antisabatarienii, atunci cand vand argumente de genul: “De unde sti tu ca Sabatul zilei a saptea este sambata si nu duminica?” au o pozitie duplicitara. Lista lor de argumente este lunga insa cel mai curios este ca ei citeaza faptul ca in timpul luptelor lui Iosua contra unui popor canaanit soarele a stat nemiscat pe cer echivalentul unei zile, astfel ca inca de pe atunci Sabatul s-a serbat in ziua de duminica. Doar daca stai un pic sa reflectezi la narozia spusa te unfla rasul, pentru ca de aici rezulta ca evreii au pazit dupa acea batalie ziua de duminica, iar crestinii … lunea, singurii care au dreptate fiind musulmanii care pazesc vinerea (deci Sabatul “rectificat”). Mai sunt si alte argumente, mai putin “grele”, care se refera la desele schimbari de calendar, la perioadele de iures din istoria civilizatiei iudeo-crestina, care ar fi putut sa dea nastere la o pierdere a sirului zilelor saptamanii, insa nu exista printre aceste argumente vre-o piesa de rezistenta in adevaratul sens al cuvantului.
  Angoasa aceasta ignora un aspect obiectiv care este fundamental pentru discutie, anume ca si crestinatatea si lumea evreeasca sunt de acord ca Sabatul este sambata si ca Duminica… este duminica iar ca nici unii si nici altii nu sunt dispusi sa accepte ca sirul ciclurilor saptamanale s-a schimbat vre-odata, toate modificarile aduse calendarului referindu-se numai la numarul zilei si luna acestora nu si la numele zilei. Iar seriozitatea si scrupulozitatea evreilor in a socoti zilele saptamanii nu cred ca trebuie pusa sub semnul indoielii. Au ei alte probleme, dar nu aceasta.
  Sa presupunem ca ne aflam in timpul cand s-a facut corectura calendarului, si sa luam astfel ca ipoteza faptul ca atazi este ziua de marti, 27 mai, din anul de gratie 605 AD. Astazi, zice brother Gregorius, nu se mai numeste marti 27 mai, ci marti 27 Iulie. Intelegi? Ciclul saptamanii a ramas acelasi, dar numarul lor si lunile anului au suferit o modificare, pentru ca se pare ca situatia era de-a dreptul ridicola (luni de iarna cadeau toamna, craciunul era sarbatorit odata cu culegerea holdeleor si asa mai departe).
  Poate ca nu asta este cea mai importanta si mai interesanta intrebare a ta, ci mai degraba daca adventistii sunt dispusi sa lupte pentru a obtine libertatea de a se inchina in ziua Sabatului. Acum trebuie sa-ti spun ca nu stiu ce intelegi tu prin cuvantul “adventisti” pentru ca el poate desemna atat institutia bisericii adventiste de ziua a saptea cat si indivizii care o compun sau care simpatizeaza cu doctrinele ei. Daca vorbesti despre institutie, tot ce-ti pot spune este ca la nivelul Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea exista un departament numit Libertate Religioasa si de Constiinta, care are o reputatie destul de solida (este, de pilda, organism cu statut de consultant la ONU, a castigat numeroase procese in apararea libertatilor individuale si de constiinta, are o publicatie lunara, are agenti care monitorizeaza atent evolutia dezbaterii politice nord americane in jurul libertatilor de constiinta ale cetatenilor etc).
  Insa trebuie sa-ti spun ca exista unele probleme in sanul bisericii. De pilda ea este, intre altele, divizata in jurul obligativitatii pazirii sabatului. Iti dau ca exemplu faptul ca exista o hotarare a Conferintei Generale a Bisericii care sustine ca in ziua Sabatului adventistii medici (si alte cadre medicale), politisti si pompieri se afla “la nevoie” la posturi (acest “la nevoie” fiind inteles in fel si chip). Sotia mea este cadru medical si a facut o cerere la spitalul unde lucreaza ca sa fie acceptata sa nu lucreze in carturile care cad in ziua de Sabat. A prezentat o adeverinta de la Biserica si initial au acceptat-o. Insa responsabilul cu relatiile de munca a facut o verificare de rutina si a sunat la Federatie (este vorba de Federatia Bisericilor Adventiste din Quebec). Aici i-a raspuns un fratior binevoitor care a spus ca, in cazul ei, sotia mea poate sa se duca la munca daca banii care-i optine in ziua de Sabat ii doneaza… Adica, ma intelegi, daca dumnealui considera ca treaba asta este ok pentru el, de ce nu ar fi si pentru sotia mea, nu? Si apropos, de unde pretentia asta de a-i telefona mai inainte sotiei mele, pentru a o intreba daca ar fi de acord sa cu smecheria respectiva?
  Ce crezi ca i-a aruncat in obraz sotiei mele responsabilul spitalului? In orice caz nimic magulitor. Asa ca au pus-o in de cart si zi de Sabat, desi pana atunci nu era niciodata pusa. I-au mai dat insa o “sansa” -sa-si gaseasca pe cineva in loc. Bineinteles ca nimeni nu vrea sa ajute o imigranta cu conceptii “fanatice”. Maine ea urmeaza sa aiba o intrevedere cu acel responsabil, in prezenta sefei ei de departament, si sa-i explice ca sotul ei a luat legatura cu Presedintele Federatiei, iar acesta din urma pregateste o scrisoare in care prezinta cu mai multa claritate pozitia bisericii, in care explica neintelegerea iscata si ca are atasat la aceasta mai multe documente relevante pentru chestiunea in cauza. Sotia mea este hotarata sa nu se duca in Sabat la lucru, chiar daca aceasta inseamna intr-o proportie de 99 suta sanse sa nu mai ramana pe post (iar de aici o groapa adanca in finantele noastre). Totul ramane de acum numai la latitudinea providentei lui Dumnezeu.
  Insa daca acum ma intrebi pe mine cat de dispusi sunt adventistii sa mai lupte, am sa-ti raspund si eu cu o intrebare: Care adventisti? Adventistii de Ziua a Saptea sau Adventistii de… Tura Libera? Pentru ca cei care sunt adventisti de tura libera, au lamurit si problema persecutiei pe motive de constiinta, si, de ce sa nu recunoastem, poate chiar si problema marii stramtorari. Daca toti am fi pompieri, politisti si cadre medicale?… He, he, despre ce decret duminical, mai vorbesti m’neata dom’le? Hai sa fim seriosi!
  Sa ai zile senine Liviule

 4. liviu a says:

  Mda … Daniel ce sa spun .. e aiurea tare si legalist pana peste cap felul in care se raporteaza Biserica la nevoile omului .. si cu povestea asta m-ai atins intr-un punct sensibil, si nu doar pe mine ci pe multi nedreptatiti de sistem. Ce-ar fi daca am propune lui Marius sa faca o dezbatere la Oameni si Perspective pe aceasta tema …

 5. Dr. Uierdni Ligriv. says:

  Liviu, am sa incerc telegrafic sa raspund: 1)Trebue facuta distinctie intre cele 10 porunci scrise de Dumnezeu pe piatra si puse in chivot, ( Exod 25.16; 40.20;1 Regi 8.9) si legile sociale , judecatoresti etc. scrise de Moise si puse alaturi de Chivot( Deutronom 31. 24-26) 2) Pe linga cele amintite de tine Sabatul mai are 2 obiective; aminteste de creatiune si de lucrarea de sfintire Exod 31. 13,17-18; Ezechel 20 12; ( Isus ne spune ca Israel ” sint cei ce fac faptele lui Avraam- Ioan 8. 39, 41, 44- ) 3) Daca ar fi avut loc vre-o schimbare , cind S-a declarat “Domn al sabatului”( Marcu 2.28) Isus ar fi precizat care este Sabatul( de fapt a precizat prin practica Sa). daca schimbarea ar fi avut loc dupa inaltare , cum de fapt s-a si intimplat dupa anul 300, atunci Evreii care au tinut evidenta cu strictete, la sinagogi, ne pot spune care este Sabatul. Daca n-ai incredere in ei intraba-l pe Cardinalul Gibbons; – “Why Do Protestants Keep Sunday?” Catholic Mirror of Baltimore 1893. (Gasesti pe internet; daca nu reusesti, pot sa-ti trimit daca imi trimiti adresa postala). 4) Nemtii si Rusii spun la Miercuri ” mijloc” asa incit fiecare sa poata sti cind incepe si se sfirseste saptamina. ( si alte limbi vechi pastreaza aceasta ” memorie”) Ciudat este ca pe la 1500 Petru cel Mare a schimbat calendarul in Rusia, si a ” crestinat” pe rusi cu gramada. El incepe saptamina Luni si pentru ca stia numara foarte bine a vazut ca Joi si Vineri sint a 4-a si a5-a zi ( si asa se numesc pina astazi, numai ca n-a bagat de seama ca luind denumirea veche pentru Miercuri ( sreda- mijloc, care se pastreaza si astazi) se incurca socotelile . Prin aceasta incurcatura, Dumnezeu ma ajuta ( dupa 500 de ani ) sa-ti raspund. 5) International Religious Liberty Assoc. este intemeiata de Adventisti si lupta pentru toata lumea, pentru toate problemele de constinta! Tu esti unul din beneficiarii acestei ” lupte” Toate incercarile moderne de a schimba calendarul, schimbari care ar fi bulversat cu adevarat ” saptamina creatiunii” au esuat din cauza Adventistilor! ( Saptamina de 10 zile ,2 zile nenumerotate la sfirsitul anului etc.) Si iata cum datorita lor in loc sa lucrezi 9 zile si sa te odihnesti a 10 -a, inca mai lucrezi dupa ” ordinea” creatiunii. ( nu e minunat?) S-ar mai putea spune multe dar ma opresc. 6) Ma bucur ca iti plac animalele dar , puteai sa descoperi mult mai devreme ca si Dumnezeu are aceeas afinitate! Primul legamint facut de Dumnezeu cu omul a cuprins si animalele, pe care le mincam ( si aici este diferenta dintre grija ta si grija lui Dumnezeu Genesa 9. 9,10,14,15;) Este interesanta problema ” legamintelor ” cu animalele in Biblie si pentru ca am vazut ca iti place sa studiezi te las sa descoperi singur adevarul biblic ( despre animale). Sper ca te rogi ( inainte de studiu) ca Dumnezeu sa te ajute , si cred ca studiezi cu dorinta de a ” facae voia lui Dumnezeu” ( altfel v-ei aduna cunostinte dar nu v-ei descoperi nimic Ioan 7. 17) Ma rog pentru tine dupa cum si eu simt nevoia sa te rogi pentru mine. Multumesc. Numai de bine! Multe binecuvintari de la Dumnezeu si Pace!

 6. Dr. Uierdni Ligriv. says:

  Daniel, Ziua de vineri 5 oct.1582, din calendarul Iulian a devenit vineri 15 oct. 1582 in calendarul Gregorian ( asta doar de frumusetea prciziei). Pentru celelalte, da-mi un telefon ; 1-847-844-4811, numai dimineata. Maranata!

 7. Danut Tanase says:

  Foarte interesante gandurile tale Liviu.
  Sunt un strop din Evangelia Vesnica.
  Asa se intampla cand stai cu Biblia in mina si il lasi pe Dumnezeu sa-ti descopere adevarurile Lui, si nu apelezi doar la mintile altor oameni, cum fac multi.

  Din nefericire, multi adventisti sunt inca sub lege, nu sub har, si nu inteleg Evanghelia Vesnica.

  Greseala fundamentala constand in faptul ca ei vor sa tina legea, si au inaltat Sabatul si alimentatia, mai presus de Hristos.

  “Tinerea” sabatului e considerata esentiala, la fel modul de hranire. Gresit.
  Sabatul este doar un timp fizic, care pentru romani este intre anumite ore, pentru americani la alte ore si pentru chinezi la alte ore, si tot asa…….

  Sabatul nu are nimic a face cu neprihanirea, dovada : preotii puteau sa lucreze in Sabat, si nu suportau nici o consecinta a faptelor lor, pe cand daca curveau, furau, etc….suportau consecintele….

  La fel si cu mancarea, ce intra in gura se duce la hazna, si nu are absolut nici o importanta in neprihanire.
  Poporul adventist repeta la indigo, greselile vechiului Israel.
  Domnul insusi, cand a fost pe pamant, i-a avertizat asupra faptului ca isi facusera un idol din sabat si din ritualurile lor: cum mancau, cum se spalau, cum se rugau, etc…

  Sa nu se inteleaga ca eu pledez pentru a se incalca sabatul (eu sunt un pazitor al sabatului fara sa fiu adventist) sau a se manca orice, NU!
  Vreau sa spun ca nu asta este ESENTIALUL.
  Esentialul, este Hristos INSUSI si DARUL lui Hristos pentru noi, din partea Tatalui ceresc.

  “Si daca sunteti ai lui Hristos, sunteti “samanta” lui Avraam, mostenitori prin FAGADUINTA.”

  Pentru unii, asta este HAR IEFTIN !!!!

  ” Dar acum, dupa ce ati cunoscut pe Dumnezeu, cum va mai intoarceti la cele invataturi incepatoare, slabe si saracacioase, carora vreti sa va supuneti din nou ?
  Voi paziti zile, luni, vremi si ani.
  Ma tem sa nu ma fi ostenit degeaba pentru voi.”

  Dumnezeu vrea sa spuna prin asta ce “neprihanirea lui Hristos”, este mai mare decat legea.
  De ce ?
  Simplu, pentru ca in aceasta neprihanire, este inclusa si dragostea dezinteresata, si mila, si durerea, si toate celelalte simtaminte, stari, care nu pot fi in Lege.

  Cu respect,

 8. beniamin plesa says:

  Toti auzim ce exlpica Edi si fiecare intelegem de capul nostru !!!!
  Uitam “”de la mina pina la gura”” contextul in care voebeste EDI.,Auzim cite un “”cuvint”” razletz care ne “”place””si de aici pornim “”prin aratura””uitind contextul si explicatiile anterioare care de fapt invalideaza concluziile intelegerii noastre.
  Am facut un experiment intrebind –adventisti de ziua saptea–ce inteleg ei din exlicatiile lui EDI ???
  Majotitatea “cad” in trei categorii si anume:
  1—unii cred ca EDI explica forma traditionala adventista a evangheliei ,si .””forteaza””toate explicatiile in sablonurile cu care sint familiari .
  2—altii recunosc ca Edi aduce o perspectiva noua de prezentare a evangheliei si incearca sa faca o combinatie -(corcitura””) intre systemul vechi si cel nou .Acestia sint cei mai incurcati la minte.,si de obicei se contazic mereu cind vor sa se explice.
  3—Aceasta categorie sint cei mai interesanti si anume in ce??
  Cind un neadventist i-i intraba —ce crezi de -prezentarea–lui EDI ??
  raspunsul trece prin mai multe etape:
  A—- da ! este –OK !
  B—- da ! Edi,este foarte greu de “inteles””(cind nu sint de acord cu el)
  C—–altii cind nu mai au nici un loc de “refugiu” si vad ca daca accepta explicatiile lui EDI ,ei trebuie sa recunoasca ca intelegerea lor este gresita ,devin foarte agresivi in atitudinea lor si
  incep atacul la persoana lui EDI ,
  Daca acest oameni nu ar fi fost educati in adventism ,ai auzi din gura lor cele mai odioase injuraturi la adresa lui Edi. Dar pentru ca sint adventisti , se ascund dupa masca __”indignare si minie sfinta–“” Citeaza cuvinte profetice de la Ellena white –“ca in vremea sfirsitului multi lideri adventisti vor apostazia–“”ca iezuitii sau infiltrat in “biserica”.si de fapt trebuie sa ne astept-am
  ca conferinta generala in frunte cu multi pastori vor “apostazia”de la adevarul –adventist–.
  Incep –atacul–cu” sabatu si purcelu” –semnul “fiarei si semnul lui Dumnezeu.
  In alte cuvinte ei incep sa predice asa zisul “semn al lui Dumnezeu” in puterea si “spiritul fiarei”
  Daca acesti oameni ar traii in evul mediu ,ei ar fii primii sa-l puna pe EDI pe rugul arzind.
  Atentie toti cei ce gindesc in acest fel. LAODICIA -are o anumita caracteristica —“sarac,orb si nenorocit””Sfatul este “–vino la evenghelia vesnica ,,vino la ISUS !!!!
  Este loc de mai bine pentru toti (inclusiv pentru mine)
  EDI –! Ai pus “plugul” intr-un teren foarte “batatorit”
  —“unul-sapa– altul –seamana— altul pune apa—- dar numai Dumnezeu face sa creasca !!
  Multumesc ca te-ai angajat in aceasta lucrare !!!

 9. leoluke says:

  ……..am sa aduc si eu in dezbatere o problema cred ca destul de importanta…..cu
  toate ca unii au reactionat imediat refuzand s-o aprofundeze spunand ca-s ,,basme evreiesti,,…..
  despre ce este vorba…….cu totii stim ca daca eu in Europa intru in sabat vineri seara
  atunci cand eu sunt la biserica, de exemplu fratele meu din America cu care poate
  chiar vorbesc la telefon imi spune ca el este inca la servici…….imediat vor spune
  unii…..pai fiecare tine sabatul dupa locul unde este de la apus la apus……
  ……..insa atunci daca trei evrei sau adventisti se duc sa lucreze la polul nord sa
  zicem pt. prospectiuni se intampla ca cel venit din Japonia sa intrerupa lucrul
  cand dupa ceasul sau vede ora la care in tara lui incepe sabatul…..ceilalti continua
  munca…..apoi urmatorul venit din Europa cand vede pe ceasul sau (ba chiar vorbeste la
  celular cu familia sa faca impreuna o rugaciune de ,,deschidere,,), ca intra in sabat
  se opreste si el din lucru…..urmeaza dupa vreo 8 ore sa inceteze lucrul si cel venit din
  USA…….cand deja cel din Japonia e aproape de sfarsitul sabatului…..
  …….din nou s-ar putea sa zica unii…..pai ei trebuie sa tina sabatul dupa cum e la
  polul nord…..pai cum e acolo?……mai ales ca in mare parte ,,ziua polara,, multe
  zile la rand nu are apus si rasarit……
  …….altii ar putea sa zica …..pai vedeti ……un baptist sau un penticostal sau alt crestin
  din Japonia care tine duminica, tine mai bine sabatul decat un adventist american pt.
  ca timpul in care tine el duminica in mare parte se ,,sincronizeaza,, cu sambata in USA…
  asa ca nu va mai tot ,,perpeliti ,, cu strictetea asta a sabatului……
  …….asa ca avem repere ale Legii lui D-zeu fixe – axiomatice- sau nu……adica sunt si
  acestea ,,relative,, ?…….ca sa nu mai vorbim de porunca sa nu minti……daca minciuna
  mea scapa de la moarte un om ?…..iar alta cale nici ca as fi avut ……..
  ……astept mai intai parerile d-voastra , dupa care imi voi expune parerea personala dupa
  cum am ,,concluzionat-o,, din studiul scripturilor…….

 10. Daniel says:

  Danut! Repeti de fiecare data dupa ce asculti prezentarea lui Edi ca ai auzit Evanghelia. Poate ca pentru tine Sabatul este o relicva a unei dispensatiuni apuse, dar daca Sabatul este ceva stain de Hristos, de ce El insusi s-a intitulat Domn al Sabatului? Iar daca Evanghelia il prezinta pe Hristos, iar El este Domnul Sabatului, de ce te supara sabatarienii atat de tare incat sa-i declari pe toti sub lege? Si Edi tine Sabatul, deci este si el sub lege. Cum poate sa fie sub lege daca pentru tine el prezinta Evanghelia?
  Ce ai zice daca vine un alt evanghelic de-al tau, un pic mai radical, si-ti spune ca daca nu esti dispus sa accepti ca homosexualii declarati sa prezinte “Evanghelia”, atunci tu nu esti sub har ci sub lege? Te asigur ca exista homosexuali evanghelici iar astia nu sunt catusi de putin sub lege, au iesit de tot de sub aceasta si au luata de-a dreptul pe aratura. Ce ai sa-i spui fratelui tau?
  Iti spun eu ai fi la fel deceptionat de el pe cat sunt eu, atunci cand iti citesc postarile. Nu-mi spune ca i-ai da dreptate evanghelistului tau daca ti-ar arunca asta in fata. Sau poate consideri ca nu este plauzibil un scenariu ca acesta? Uite ca in tara in care locuiesc eu, sunt destul de numerosi indivizi ca astia. Sunt “cununati” la biserica, au acte in regula, doar ca au unele probleme cand este vorba de a avea copii, dar se rezolva, ca statul le da spre infiere… Cuplurile de homosexuali pot sa ia parte la serviciile divine din adunarile evanghelice, pot face parte din structurile de conducere ale acestora si pot fi considerati oameni nascuti din nou. Nu-mi vine sa cred ca ai fi deacord cu porcaria asta. Asta este filozofia evanghelistilor tai dusa pana la consecinta ei finala. Diferenta dintre tine si ei este doar de gusturi, de preocupari, de anturaj, dar daca te gandesti mai bine ei sunt ceva mai curajosi decat tine, pentru ca au impins pana la capat filozofia : “”Iesi de sub lege!” Daca nu-ti place de ziua Sabatului, ce vei mai spune atunci de Domnul acestei zile?

 11. Dr. Uierdni Ligriv says:

  Daniel, ai definit magistral harul ieftin, adica o atitudine iresponsabila fata de oferta lui Dumnezeu care este nu numai gratuita dar si nemeritata, si daca tot este nemeritata si mi-a fost dagata pe git dece sa n-o terfelesc,doar tot n-o sa-mi faca nimeni nimic niciodata deoareca am har din belsug.

 12. Danut Tanase says:

  Daniel Capitanu, (cred ca tu esti)

  ca de fiecare data, esti pe langa subiect, si intelegi lucrurile pe dos.

  Sper ca bunul Dumnezeu, sa reuseasca sa te dea jos intr-o zi, din jiltul de a toate stiutor si a tot cunoscator, si de judecator.

  1. Eu nu sunt membrul nici unei biserici ORGANIZATE, de pe planeta Terra.
  Deci de unde ai scos tu “filozofia evanghelistilor tai ” ?
  Iti reamintesc ca Evangelia Vesnica este / apartine lui Dumnezeu, nu a evangelisitlor, nu a adventistilor, nu a catolicilor, si asa mai departe.

  2. Eu nu am afirmat NICIODATA ca Sabatul este ceva strain de Hristos.
  Eu, desi nu sunt membru al bisericii AZS, onorez sabatul zilei a 7-a.
  Eu am afirmat cu totul altceva, ca Isus Hristos este mai mare ca Sabatul si mai mare ca LEGEA ! Chiar si din simplul motiv ca el Le-a dat.
  Nu poate fi LEGEA mai mare decat AUTORUL EI !
  Domnul Isus a implinit Legea intr-un mod in care Omul nu o poate face niciodata.

  3. Poporul AZS nu a inteles Evangelia Vesnica, si el incearca ca si vechiul Israel, sa tina Legea prin faptele legii, si nu prin credinta, ci prin fapte. Asta am spus si sustin.

  Am fost mirat cand l-am auzit pe Edi prezentand asa.
  Nu este conceptia CLASICA ADVENTISTA a Evangheliei.
  Este altceva !
  Doamne ajuta sa continuie tot asa, dar ma tem ca la un momet dat, va trebui sa plateasca tribut conceptiilor adventiste.
  Daca nu o va face, nu pot decat sa ma bucur, ca prin Edi, poporul advent aude Evangelia Vesnica !

  Cu respect,

  P.S. Sotia ta, ca si cadru medical, ar fi bine sa mearga in sabat la garzi, si eventual sa doneze banii acelei zile de munca, chiar spitalului in care lucreaza sau orfanilor. Atunci cei din spital ar ramane uimiti de “nebunia” (Evangelaia este nebunie) sotiei tale, si ar da slava lui Dumnezeu.
  “Caci mila voiesc, nu jerta.” Este un spital, si bolnavii chiar au nevoie de asistenta, Probabil ca acum, este perceputa ca o persoana care vrea sa se eschiveze de la munca, spre dezonoarea lui Dumnezeu. Degeaba duci hartii de la biserica, impresia asta va ramane. Intreaba-L pe Dumnezeu cum sa faci, si vei primi raspuns. Poate chiar asta este raspunsul la rugaciunile tale. Cu respect,

 13. IO.V says:

  @Daniel!Prezentarile tale sunt prea clare siusor de inteles ca sa fie pe placul unora.Acestia sunt negativistii de
  toate zilele care nu accepta decat prejudecatile lor.Daca pretuiesti Legea zic ca esti legalist,daca pretuiesti
  Spriritul Profetic{EGW}esti anacronic,daca vrei sa pazesti sabatul esti habotnic,fundamentalist etc.etc.Nu inteleg
  de ce atatea discutii despre Sabat.Numai daca am avea in vedere Luca 4,16 ar fi suficient.Astfel Dl.Hristos
  dupa obiceiul Sau{mod de viata}in ziua Sabatului a intrat in sinagoga.Numai in mod exceptional in ac.zi era
  in lucrare.Modul in care iti prezinti ideile si conceptele ,pe mine,cum se spune ma ung la inima.Mergi inainte in
  acest fel ptr.ca esti un factor de echilibru pretios.Bine spunea cineva ca “in vremea din urma nu va fi prigoana
  cat ratacirea”.Am fost f.atent la cuvintele pastorului E.Constantinescu si niciodata nu a lasat impresia ca ar
  minimaliza Legea ,ba dimpotriva insa unii inteleg cum vor sa inteleaga.Succes si sa auzim numai de bine!!!

 14. Danut Tanase says:

  Poporul advent vrea sa TINA LEGEA ca sa FIE MANTUIT.

  Cei care traiesc prin credinta, prin HAR, TIN LEGEA, pentru ca Dumnezeu o scrie in mintea si inima lor, iar Duhul lui Dumnezeu este IN EI (Hristos in voi, nadejdea slavei).

  Asta este diferenta fundamentala, daca nu ati inteles pana acum fratilor.

  Multi adventisti TIN SABATUL si NU MANANCA PORC ca sa fie Mantuiti = Legalism
  Credinciosii adevarati, TIN SABATUL si NU MANANCA PORC, pentru ca SUNT Mantuiti = Har.

  Cine vrea sa acrediteze ideea ca cei care traiesc prin HAR, nu implinesc TOATA Legea, inclusiv porunca a 4-a, nu stiu ce vorbesc sau sunt rau intentionati.

  Cu asta sunt speriati cei care vor sa traiasca prin HAR: ca daca traiesti prin Har, esti un calcator al Legii. Nimic mai FALS !!!
  Cei care traiesc prin HAR, sunt ADEVARATII IMPLINITORI AI LEGII !!!!!!!!!!!

  Restul sunt vorbe, vorbe, vorbe…….

  Cu respect,

 15. rahav says:

  mare e gradina lui dumnezeu si el e gradinarul, si inca cu talent! si plina de legume! si cum e un baiat aici plin
  de talent si de ravna si cum isi da el seama dupa multe rugaciuni, mult studiu si si mai multe predici ca isus e
  domn si al sabatului, si ca in sabat ar putea sa lucreze oarecum “doar in caz de nevoie” militia, pompierii si salvarea,
  si asta cu conditia sa fie doar canadieni, imigranti si alti romani neadventisti. ca de exemplu daca vine ma-sa prin
  quebeq si o loveste tramvaiul sau daca doamne fereste cade din tren, cum nevasta-sa nu poate sa lucreze in ture
  la spital ca-i sambata si pe dumnezeu il si apuca instantaneu nervii cand o vede sambata pe acolo si imediat sare
  so o si scoata de la pomul vietii, deci daca cade ma-sa din tren trebuie sa fie totusi cineva si prin spitalul ala care
  sa-i acorde ceva tratament si ajutor, cineva care desigur ca mai apoi are sa fie ars in foc ca in sambata aia in loc sa fie pe la niscaiva predici prin vreo biserica,pacatuia la greu prin spitalul ala tratand lumea bolnava si ajutand-o
  inclusiv pe mama lui. asa ca se hotareste el maine intro convorbire cu responsabilu, fratiorul de la federatie si
  sotia lui ca e mai bine ca sambata sa lucreze doar politistii,pompierii, doctorii, baietii de la electricitate,baietii de
  la gaze, baietii de la weceuri si chiuvete, imigrantii care conduce tramvaiele, semafoarele, bietii care face paine fiindca seara sau a doua zi s-ar
  putea sa ai nevoie de mancare, baietii din stiri fiinca tot sambata seara s-ar putea sa dai drumul la televizor ca sa
  te destinzi putin dupa o zi atat de obositoare, utilajele si alte automatizari – ca astea chiar daca comit pacat si mai
  tarziu ard in foc -sunt fiare si se fac la loc, si alte categorii de oameni nespecificate, cu conditia sa nu fie adventisti
  si sa fie in caz de nevoie. in caz ca adventistii au nevoie de serviciile lor sambata. si mai poate sa mai lucreze sambata si dumnezeu, fiindca pe asta sigur nu-l arde nici focul si tot sigur fratiorul de la federtie ii da hartie la
  mana ca nu e pacat in caz de nevoie.
  si cum e el numaidecat si foarte neconditionat sprijinit de un alt baiat cu un nume si mai imbarligat, dar doctor, pe care il intelegi imediat cum ce vrea sa explice asa cum intelegi de la prima ochire scrisul
  doctorilor pe retetele medicale, si cum zice el ca nici rusii cu toata puterea lor n-au reusit sa schimbe mijlocul saptamanii. si cum isi da el seama din prima, cu toate explicatiile lui liviu, ca liviu iubeste animalele si ca dumnezeu
  iubeste si el animalele, si ca de aia dumnezeu nici nu le mananca pe cand liviu s-ar putea sa mai puna gura pe ele,
  mai mult din pura intamplare sau by accident. si cum plin de ingrijorare si de speranta il indeamna el pe liviu sa se roage inainte de studiu ca sa ajunga la aceasi unica si uluitoare descoperire ca dumnezeu le iubeste pe animale
  inaintea lui si nici nu le mananca! si cum il ajuta dumnezeu pe el de vreo 500 de ani incoace sa-si dea sema ca
  sabatul provine direct din genesa 1, unde dumnezeu a facut lumea fix in 7 zile, si unde dumnezeu a functionat vreo 3 zile din alea pe post de girofar, intorcandu-se cand cu spatele ca sa fie un fel de apus si seara cand cu fata
  ca sa fie un fel de rasarit si zi, si cum dupa care si-a dat seama ca n-are niciun rost si a facut soarele, ca sa-si dea seama oamenii mai tarziu cand incepe sabatul, si cum si mai tarziu a creat insusi ceasul ca sa-si dea seama cu precizie oamenii ca sabatul incepe la 20 :41 la tulcea, 20:49 la bucuresti si 20:58 la timisoara. ca daca calca vreunul sabatul si incepea pe la 20:42 la tulcea si intra in pacat,nu? si cum isi da el seama cu precizie ca saptamana are precis 7 zile si ca ziua incepe precis seara si sabatul tot asa, ca de aia si zice tot in genesa 1 ca
  “dumnezeu a zis sa fie lumina! si a fost lumina. dumnezeu a vazut ca lumina era buna si dumnezeu a despartit lumina de intuneric. dumnezeu a numit lumina zi, iar intunericul l-a numit noapte. astfel a fost o seara si apoi a fost o dimineata”. da el nu se lasa si citeste ca intai a fost o dimineata si apoi a facut dumnezeu toate lucruile astea,
  sau ca le-a facut seara pe intuneric, la fel si in celelalte zile, ca sa iasa la socoteala ca sambata incepe de fapt vineri seara. si desi citeste el in genesa 2 alta ordine a creatiunii care o contrazice total pe aia din capitolul 1,
  tot nu conteaza ca 1 este intotdeauna inaintea lui 2 si sambata tot vineri seara incepe!
  si la urma mai este si un baiat si mai dragut care o muta pe evreica aia draguta din matei cu tot cu aia 7 barbati
  ai ei direct la polul nord, ceva mai aproape de noi si in timp nu numai in spatiu, si plin de candoare se mira si el
  in naivitatea lui ca daca la inviere, in ceuri, tot dumnezeu o sa mai faca pe girofarul iar , ca in genesa 1, ca iar n-are
  sa mai fie soare si cum o sa-si dea lumea seama cand o sa se faca vineri seara ca sa inceapa sambata, ca daca
  te iei doar dupa ceas pot sa o patesti urat ca japonezu, americanu si adventistu la polu nord.
  pa dragutilor ma duc sa ma culc,sa incep ziua in forta, ca d-aia e si zicala aia ca ziua buna de seara se cunoste!

 16. george says:

  Cine este aceasta rahav pe care toata lumea o dispretuieste?… e ceva ce-mi place la ea, nu stiu ce anume… si iata totusi ca ea continua sa intre aici… o fi vorba de misoginie?

 17. IO.V says:

  Somn usor RAHAV!!!Sper ca dupa o noapte linistita sa-ti limpezesti gandurile .Am vizionat de doua ori textul
  si nu am inteles mai nimic.Probabil ca trebuie sa mai studiez.
  Trebuie sa recunosc ca zicala finala e excelenta.
  Sa auzim numai de bine!!!.

 18. IO.V says:

  George!De ce radicalizezi?Cine sa o dispretuiasca pe Rahav?Chiar nu am vazut la nimeni asa ceva pe aici.
  Si-apoi cine ar avea curajul?Cu umorul ei ar reusi imediat sa puna la pct.pe oricine.
  Este o femeie{daca o fi vorba de o femeie,cine stie?} formidabila ,se vede de la distanta!!Numai ca…………?
  Nici vorba de misoginie ca doar suntem crestini nu-i asa?
  Numai de bine sa auzim!!!.

 19. Danut Tanase says:

  George, IO.V,

  ciocu’ mic baieti.

  Nu sunteti de talia lui Rahav.

  Va face praf oricand.

  Atentie la cuvinte, nu este ” misoginie” ci MISOGINISM.

  Io.V, probabil ca ai CITIT de 2 ori textul lui Rahav, nu la-i “VIZIONAT de doua ori ” cum spui tu, la-i vizionat pe DVD ? la televizor ? Unde l-ai vizionat copile ?

  Hai sa ne vedem lungul nasului !
  Mai aveti de invatat pana la a “face misto “.

  Cu respect,

 20. rahav says:

  god, e teribil cu barbatii astia cum nu inteleg ei nici macar ce spune o femeie, cu atat mai putin ce ar fi vrut sa spuna
  si deloc ce isi doreste o femeie! si ce urasc sa ma explic in fata barbatilor, cunoscuti dealtfel tocmai pt. inteligenta lor sclipitoare – in special cand vine vorba de masini, motoare, agricultura, fotbal, bere si femei. mai ales femei!
  e un baiat sclipitor pe aici si f. manierat, si cum e el politicos cu somn usor si somnoroase pasarele, si cum isi da
  el seama dupa o indelunga si matura chibzuinta si dupa ce a vizionat si de doua ori textul ca nu a inteles nimic.
  si ca trebuie sa mai studieze, fara sa precizeze insa daca mai trbuie sa mai studieze in general la scoala sau sa mai
  studieze textul ala buclucas de inca vreo doua ori. nu te nelinisti puiule ca te ajuta mamica, nu te lasa la greu!
  ce parca cand vizionezi in biblie pilda semanatorului tot de vreo doua ori, nu citesti dupa aia si explicarea ei oferita de isus? si cum vizioneaza el si primele cinci comentarii tot de doua ori tot atat de plin de succes ca si cu textul ala
  pricinos care se incapataneaza sa-i faca greutati, si cum intalneste acolo un baiat, nevasta lui, responsabilu unui spital unde lucreaza nevasta lui plus un fratior de la o federatie adventista, toti in quebeq. si responsabilu are
  pretentia ca nevasta sa lucreze sambata, fratiorul zice ca e ok si ca nu e pacat, baiatu crede ca asta e inceputul ratacirii si ca pe dumnezeu ar putea sa-l ia toti nervii daca o vede pe nevasta sambata la spital si sa o scoata din
  carti cu intratu in cer. si acuma fii atent la ce-ti explica mamica ta ca sa nu mai vizionezi de doua ori:
  supose ca esti in quebeq, ca nevasta ta lucreaza la un spital, sau mai bine zis nu lucreaza sambata la un spital,
  si ca vine ma-ta pe la tine tot sambata. si supose in continuare ca tot sambata o loveste tramvaiul sau damblaua
  sau trenul . si ce faci atunci? ca nevasta-ta nu lucreaza sambata ca nu e de acord dumnezeu cu asta? ce faci cu distinsa mama ta? o duci la spital,nu? unde au grija de ea niste oameni care lucreaza sambata, comit pacate
  la greu facand asta, si pe care mai tarziu dumnezeu are sa-i arda in foc, fiindca au lucrat sambata, calcand sabatul si salvand-o pe mama ta, in loc sa se duca la biserica si s-o lase pe ma-ta sa crape. cam cum ar fii facut nevasta-ta. dar asta in cazul ei ar fi de inteles si ar beneficia si de circumstante atenuante, tinand cont de relatiile excelente care se stabilesc intodeauna intre soacre si nurori! si supose si mai departe, ca te duci sambata la biserica, si
  te duci cu tramvaiul, si mai tarziu imigrantu ala care manipula tramvaiu are sa fie ars in foc ca te-a dus pe tine cu tramvaiul sa te inchini lui dumnezeu in sabat, si el a calcat sabatu. si presupune ca e si cam frig pe acolo prin quebeq, si ca dai si tu drumul la centrala sa se faca cald, ca tu nu esti chiar ca evreii aia habotnici din deutoronomu
  sa nu aprinzi nici focu sambata, tu esti mult mai evoluat, da pe baietii aia de la gaze tot are sa-i arda focu ca au
  lucrat sambata ca sa ai tu caldura , sa poti sa-l lauzi pe dumnezeu din toata inima si sa faci din sabat desfatarea ta.
  si cum in quebec, iarna se insereaza si cam devreme, te pune dracu sa mai aprinzi si lumina la biserica ca sa vezi mai bine pe cartea de cantari, sa nu cumva sa canti ceva aiure si sa se supere dumnezeu pe tine. si cum ai dat cu
  destu pe butonu ala cum i-a si ars focu mai tarziu si pe baietii aia cu electricitatea, care si ei lucrau sambata, fireste
  doar ca sa te ajute pe tine sa tii mai bine sabatu. si numai normal ca dupa atata cantat si rugaciuni, numai normal
  ca in pauza sa te ia si pisatu. si cum te-ai dus de-ai urinat pe weceu, binenteles ca ai tras si apa si te-ai si spalat
  pe maini, fiinca asa ai invatat la reforma sanitara, si cum ai facut asta cum i-a ars focu si pe baietii aia de la apa si chiuvete, ca si ei lucreaza sambata, desi intentia lor nu era decat sa te ajute si ei un pic sa tii mai bine reforma sanitara, ca sa poti sa arati mai tarziu si altora ce pot sa faca princiipile reformei sanitare dintr-un om consacrat lui
  dumnezeu. si tot asa si cu ceilalti oameni care muncesc la greu sambata ca tu sa poti tine sabatul fara vreo pata sau prihana inaintea lui dumnezeu, in quebeq, of course. dar cum asta este valabil doar in quebeq si cum tu nu ai
  problema asta, s-ar putea sa fie nevoie de mai mult de doua vizionari inainte sa ajungi la concluzia ca iar nu ai
  inteles nimic! mesajele 5 si 6 te lamuresc cu privire la nume, doctori si dizertatii cu privire la cine iubeste mai intai animalele – liviu sau dumnezeu? si tot acolo cine le si mananca sau nu le mananca cateodata, tot liviu sau dumnezeu? si daca din curiozitate ajungi si prin geneza 1, asta dupa quebeq , of course, ce crezi ca citesti acolo
  ca in ziua 1 dumnezeu a facut lumina, a despartit lumina de intuneric si dupa ce a facut toate astea a fost oseara si si o dimineata. si in ziua 3 a facut uscatul, apoi a zis si pamantul a dat verdeata , iarba si pomi. o actiune care ia ceva timp totusi. si apoi dupa ce se spune ca a facut astea se spune ca a fost si oseara si o dimineata. si tot asa
  in toate 6 zilele dumnezeu face ceva si apoi urmeaza seara si dimineata. de ziua a saptea nu mai zice nimic de nici-o seara si dimineata. zice ca in ziua 7 s-a odihnit pur si simplu. si atunci ma intreb si eu cu mintea mea de femeie
  mai nedusa pe la biserica, daca dumnezeu in toate zilele intai facea cate ceva si numai apoi venea seara si dimineata, cum poate sa inceapa ziua seara, si mai ales sabatul de vineri seara? si daca mai citesti un pic in continuare prin genesa 2, imediat vezi armonia si simbioza dintre astea doua capitole si ce afli?
  ca pe pamant nu era niciun copacel (v. 5), ca l-a facut pe om (v.7), ca a facut si iarba verdeata si pomii dupa ce l-a facut pe om ( v 8.9.), apoi a facut si animalele tot dupa om, si pasarile tot dupa om si chiar dupa animale (v.19).
  si cum citesti astea cum iti dai seama ca e identic cu istoria facerii din genesa 1!
  si la urma era vorba de baiatul ala dragut cum putini gasesti pe aici pe site ( i really mean it! ), car epune o problema foarte pertinenta si foarte ipotetica cu polul nord, ceva in genul povestii saducheilor cu femeia aia care
  dupa ce a omorat 7 barbati, nici ea nu mai stia nevasta cui avea sa fie la inviere, tot asa la inviere in ceruri te
  intrebi cum ai sa-ti dai seama ca e vineri seara si incepe sabatul, in absenta soarelui, ceva similar cu primele 3
  zile ale creatiunii, tinand cont ca daca apelezi la datele exacte ale masurarii sabatului (cam cum facem noi azi pe la tulcea, bucuresti si timisoara ) risti sa nimeresti in situatia descrisa de baiatu ala simpatic pe la polu nord, atat pe
  timp de zi cat mai ales pe timp de noapte polara.
  si acum puiule, dupa ce ti-a explicat mamica toate lucrurile astea asa mai pe intelesu tau de mititel, poti sa mai
  vizionezi de inca vreo doua ori si povestea cealalta de mai inainte sa vezi daca iese ceva sau altceva. si inca ceva:
  probabil ca trebuie sa mai dormi nu sa mai studiezi.
  pa scumpule!
  ce obositor e si cu astia micii, asa e cand se lasa de desenele lor animale si se vizioneaza pe filme pt.oameni mari,
  adulti adica.

 21. liviu a says:

  In dimineata asta am chef de joaca. Copiii se joaca si atat dar oamenii mari nu doar complica lucrurile dar au si impresia ca -in joaca lor- copiii au ceva cu ei si le vor raul.

  La scoala am invatat despre sofism, termen pentru care am sa dau si o definitie pentru a evita lipsa de proprietate a limbajului unora: “rationament corect din punct de vedere formal, dar gresit din punctul de vedere al continutului, fiind bazat pe utilizarea aspectelor neesentiale ale fenomenelor” – deci ce urmeaza e o joaca, nu o manifestare antihristica.

  Daca am admite ca Sabatul nu paseste din 7 in 7 pana la creatiune, ca exista cateva opriri sau avansari care decaleaza aceasta succesiune, fapt care ne face sa ne inchinam azi intr-o zi care la creatiune ar fi corespuns zilei de joi, atunci inseamna ca exista sanse ca cei care sustin ca Sabatul este un Timp Sfant sa se inchine de fapt intr-un timp profan.

  In cazul in care Sabatul nu este important ca timp sfant, asta inseamna ca orice zi poate fi considerata sabat si odihna, pentru ca nu e tinuta in loc de un timp cu un aer aparte.

  Jocul acesta demonstreaza insa cat de stupid ajungem sa inventam si adaptam studii astronomice ca sa ne justificam o prostie si o limita spirituala, ajungand astfel robii propriilor noastre convingeri.

  Prima mea postare pe aceasta pagina nu are nicio legatura cu aceste randuri. Acolo vorbeam despre libertate ca dar suprem al lui Dumnezeu pentru om, insa unii au fost cam sofisti si s-au legat de aspecte neesentiale ale discursului. Sunt sigur ca tot ei sunt aceia care cred in nemurirea sufletului pe baza pildei lui Isus cu bogatul si saracul Lazar.

  Dar jocurile sunt facute sa deschida mintea nu sa stabileasca doctrine. Pocainta (metanoia) este o joaca … a unor copii care nu au grija zilei de maine ci se bucura de chimia subconstienta a noilor conexiuni si descoperiri.

  De ce se lauda atunci unii ca l-au descoperit pe Isus si se bucura de mantuire cand ei inca sunt stresati de vremi si soroace? Daca adevarul ne face liberi, de ce unii sunt inca robi? Pentru ca nu au adevarul?…

 22. george says:

  IO.V, scuza-ma ca aleg sa nu mai raspund la nimeni si nimic. Si nu o fac din resentimente.
  De cate ori deschid gura spun numai prostii si aberatii. La facut misto sunt artist, crede-ma… totul vine natural… pentru a face rau nu trebuie efort, intunericul iti este de ajuns [Romani 7:19]. Insa aici mi-am infranat limbajul mult si mi-am pus bariera umorului, din cauza prejudecatii si formalismului oamenilor religiosi… si in mod special datorita respectului fata de Edi. Crezi ca Rahav e dura si sarcastica?… ha! wait to see me in action! … in exprimare libera “ucid” cu vorbele… nici nu stii cat de bine pot injura sau manevra cuvintele, cand mi se pune pata pe unii care se cred mai mult decat sunt… De aceea imi zic : “George… ciocu’ mic, mucosule!… esti doar un nenorocit predestinat iadului… ca doar sunt crestini aici, nu-i asa? Cine ar avea curajul sa nu fie? De ce sa auda si ei aberatile tale? Cine sa te iubeasca si pe tine? Iubeste-te singur, boule! Iti deschizi sufletul si te faci mereu de cacao. Nu mai bine te inchizi in tine si devii caine (raspunzi cu aceeasi moneda)? Cine are nevoie de sentimentalisti? (aluzie la lectiunea 9 de pe chicagoadventist – stiu ca surprinde ca intru si pe acolo, ca de altfel peste tot unde il gasesc pe Edi)… Acestia nu au ce cauta in biserica! Cine are nevoie de oameni spirituali???? Se cauta doar oameni morali (moralitate relativista) si sfinti. Cine are nevoie de oi imbracate in lupi?… lupii sunt doar lupi, dupa infatisare, dupa exterior… trebuie alungati/ignorati/arsi/redusi la tacere daca nu “se transforma” dupa chipul si asemanarea oilor (sau caprelor?).”
  Si azi am ascultat “Evanghelia vesnica”…. sau… Evanghelia di capul meu???? sau DOAR evanghelia inteleasa de altii????? ca fiecare intelege ce vrea… si pt. punctul lui de vedere se lupta pana la moarte si incearca sa-l impuna altora (celalalt intotdeauna a inteles gresit, tu insa ai dreptate mereu). Da-o incolo de libertate de a gandi cu propria minte si de a alege singur! Unele lucruri sunt tabu-uri… de nerostit (nici macar gandit). De parca Dumnezeu nu ar fi in stare sa auda toate “neroziile” oamenilor… Hai ca sunt rautacios, radicalizez, sunt subiectiv… si plin de misoginie (ooops, iar am folosit varianta gresita din dex! perseverez in greseala). Nu sunt de talia lui Rahav. Ma face praf… la o partida de table.

  Ii prefer oricand pe Rahav si pe liviu a… macar ei sunt sinceri… SAU au curajul de a fi… de a incerca sa fie… Da, da, stiu… sinceritatea nu e de-ajuns. Da, stiu! Crezi ca nu imi dau seama? Si excesele nu sunt bune niciodata. Dar…. mai bine nu mai spun….
  Trebuie sa ai mult bun simt, ma George ma… nesimtitule si impertinentule. Cine te crezi? Ma cred… o faptura (care face numai prostii) creata de Dumnezeu si dotata cu drepturi, la fel ca si tine. Vrei respect? Respecta-mi libertatea! Vrei sa primesti? Ofera mai intai. Vrei sa mi-L arati pe Isus? Arata-mi faptele nerostite si caracterul tau… nu vorbele tale ieftine! Si lasa-ma sa-mi dau seama singur de greseala si prostia mea! Nu sunt robot moral! Eu vreau sa fiu spiritual.
  Nu vreau viata vesnica, nu intelegi??????? Nu vreau sa traiesc for ever! La mine vesnicia tine de intensitate, nu de durata… alaturi de Isus. Cum raspunzi la asta?

  Amin???? no… the evil never ends!

  Nu mai raspund la nimeni, pentru ca nu ajuta nimanui astfel de discutii. Ma plictisesc intr-o oarecare masura. Ma voi multumi doar sa urmaresc emisiunile (si doar atunci cand am timp). Ce poate aduce bun aceasta emisiune, la final, decat ascultarea (si eventual aprobarea) unor cuvinte frumos rostite???? In ce altceva pot spera? Comentariile de aici sunt blah, blah, blah… vorbe in vant… ca o poezie geniala care nu tine totusi de foame si sete. Si eu care credeam altceva despre aceasta emisiune… imi pusesem sperante… se pare ca raman mereu un prost care pune botu’ cand vine vb. de Isus… Nothing changes! Same old sh*t. (blasfemie, striga majoritatea! iesi afara!)
  M-am nascut obosit si traiesc incercand sa ma odihnesc (ca tot veni vb. de sabat hahaha… cata prejudecata)… Si cu cat povara e mai grea, cu atat odihna va fi mai usoara si mai placuta. Acum dar ce crezi? Il mai iubesc sau nu pe Edi? Nu, il urasc! Priveste atent in ochii mei… ei nu mint. Alegi ce vrei… Nici nu stiu de ce am raspuns… “mai lasa-ma ma George cu prostia din capul tau! esti doar un tanar care nu pricepe ceea ce conteaza in viata”, nu? da, ai dreptate. stiu ca mereu gresesc.

  ps: i love you????? hmmmm… 😉 c’mon! this is not a movie! let’s get serious! it’s a bad joke or what?

  pps: Danut, daca ai fi stiut tu cine este cel pe care il faci copil…

 23. george says:

  crezi ca am fost dur in ceea ce am spus mai sus? … nu ai auzit nimic. tac!

 24. Danut Tanase says:

  George,

  ca sa folosesc un limbaj mai “modern”, iti spun ca esti DE BELEA !

  Doamne cum le mai sucesti si rastalmacesti pe bietele clipe ale vietii tale.
  In cateva secunde treci de la agonie la extaz !
  Esti de belea !

  Ultimul meu comentariu nu s-a vrut o punere la punct, ci o atentionare, ca nu este bine sa glumesti cu unele lucruri .

  Rahav, in comentariile ei, pe langa ironii cu talc si satira, spune lucruri f. serioase.
  Ea/El (nu stiu de ce am senzatia ca este un El, dar daca totusi este o Ea, este o muiere pe cinste, cum s-ar zice pe la noi) satirizeaza ideile si conceptiile de multe ori gresite din mintea unora. Eu am vazut mai multa Evangelie in comentarriile lui Rahav, decat ale multor altora.
  In sensul acesta am spus ca nu sunteti de talia lui Rahav, iar daca intrati cu ea/el la caterinci, nu aveti nici o sansa !

  George, prietene, nu o lua ca un pumn in gura, nu vrea nimeni sa-ti faca asta.
  Nu te opreste nimeni sa vorbesti daca asta iti face bine, cu o conditie, sa-ti asumi ceea ce spui, si sa sti ca poti fi si contrazis. Asta e tot. Nu trebuie sa te superi.
  Ia “mustrarea” mea ca pe un sfat, nu ca pe o punere la punct.

  De ce ma minunez eu zilnic in ultimul timp ca aud Evangelia Vesnica ?
  Pentru ca in biserica AZS se propovaduieste de obicei Evangelia faptelor, si este o surpriza si pentru mine sa aud cum prezinta Edi o Evangelie a credintei .
  Nu stiu cat o va mai face. E treaba lui cu Dumnezeu.
  Eu 4 ani de zile, de cand am fost exclus din biserica AZS, nu prea am mai avut tangenta cu aceasta biserica.
  Acum avand ceva timp liber, am mai vb cu voi pe net, si chiar mi-a facut placere.
  Eu intru si pe alte site-uri crestine, ca sa ma informez.
  Recunosc ca nu mai impartasesc toate invataturile acestei biserici AZS, dar nici nu vreau sa dau lectii la nimeni, asa cum spui tu.
  Si eu imi spun parerea la fel ca tine, aducand argumente din Biblie, de care fiecare poate sa tina cont sau nu, dar eu nu sunt Duhul lui Dumnezeu.

  Hai, vorba lui Liviu, atata tsunami putem noi ?
  Cu respect, fratele tau,

 25. Joseph says:

  Danut Tanase,Domnul sa te binecuvanteze pentru intelegerea ta in privinta Evangheliei Vesnice.Intotdeauna am spus ca adevarata biserica a lui Dumnezeu se afla in afara AZS,pentru ca putini adventisti inteleg neprihanirea lui Hristos desi aceasta biserica tocmai asta propovaduieste.Nu a fost vina lui Dumnezeu ca evreii au cazut in plasa legalismului si nu e vina lui Hristos ca adventistii (nu toti) le calca pe urme.Interesante postarile tale,mi-au umplut sufletul de bucurie; din cate am inteles esti in QC,am putea sa discutam mai pe indelete daca iti surade ideea ,mi-ar face placere.Domnul cu tine!

 26. george says:

  Evanghelia vesnica a devenit… Tanar si nelinistit, episodul 33666 (aoleu!).
  Ma intreb cand vom avea curajul sa stingem “televizorul” si sa vedem realitatea?
  Care este Vestea Buna pentru mine???????

  M-am suparat??????? 😉 Cu cine crezi ca vorbesti tu? Cu o adolescenta virgina spirituala, care plange la melodii cu Celine Dion si la romane cu Sandra Brown? Si sa inteleg ca Alba ca omatul era tot virgina, calul lui Fat-Frumos-Metrosexual si Mos Craciun cu plete dalbe exista si imparte pistoale de cowboy baietilor cuminti pentru a impusca pe baietii rai, pentru a face dreptate in Galaxie? Sa salvam lumea de carii!
  Dar degeaba vb. eu aici… si cuvintele lui rahav au devenit o obisnuinta. Sunt ca o compunere frumoasa… nespusa din frica, dar aplaudata de multi in sinea lor. Mesajul e distrus si lasat fara importanta. Durerea a devenit o drama buna de vizionat, de laudat… “sa mai faci si altadata”… “ne place”! hahaha… e distractie, ce misto! 🙁 … ce bine e aici pe site, o nebunie de gasca. Nimic nu mai socheaza, nici o mustrare nu mai are efect. Tot cu parerile noastre ramanem.
  What the fack?!! (adica… ce sa fac?… in traducere mot-a-mot) In ce lume traim? Cineva sa-mi aduca o tesla! Hai las-o in sange!!!! (al Cui sange?) Vorba lu’ IO.V… excesele dauneaza grav sanatatii spirituale si orice erectie spirituala e privita ca blasfemie si condamnata la Prostamol. Dar… sa mai tragem un “joint”, nu? (vorbesc despre droguri spirituale, mult mai rafinate si mai periculoase… mintea supusa pe jumatate e o prostituata). Eu si cand sunt beat sunt treaz, tu cand esti beat… esti beat. Despre ce anume vb. eu aici oare??? Nu-i asa Beni ca te intrebi la sf. ce am vrut sa zic? Sunt doar emo, constipat sau la menopauza? aha… sa ne sinucidem in ignoranta si ipocrizie, sa ne linistim constiinta, sa ne zidim un perete care sa ne apere de raul din jurul nostru… daca ne intinam, doamne-fereste! (ooops!) it’s a dirty job, but somebody’s gotta do it!… Daca toti sunt sfinti, cineva trebuie sa mai fie si ratacit si pacatos… sa se confirme teoria. Culmea matematicii: sa stai de unul singur si sa te simti in plus. Ne e frica sa fim singuri in fata lui Isus. Fugim de singuratate, ca dracu de apa sfintita. Ne “sacrificam” mai bine, sacrificiu necerut de nimeni, decat de egoismul nostru. E mai bine decat sa ne intelegem contradictiile si esecurile. Sa asteptam sa ne cada marul harului in cap, sa ne ploua cu sigilii…
  Daca nu noi (adica voi), atunci cine? ei (neamurile, lumea)? Daca nu acum, atunci cand (pe lumea cealalta)? Cand vrea Dzeu sau cand vrea omul? … omul este Dzeu… si vrea sa fie chiar mai sus. Da… am vazut eu ieri la tv…. cica spuneau la stiri ca ne asteapta un viitor stralucit. Suna bine! Andreea, ai legatura! vb. aia: “deschide gura (de uimirea mesajului), sa-ti predau legatura”… de la fata locului… de aici din ghetto… printre leprosi, curve, paralizati, vamesi, golani, sclavi si multimea saraca si proasta, printre budisti, musulmani, yoghini etc.! ca “nu este si ei oameni”? ce lumesti, ce orbi! aoleu! parca seamana teribil cu ce se intampla in timpul Domnului Sabatului. Deja-vu! Istoria se repeta? Israel de atunci si-a refacut rana si a devenit mai rau? “Hai ma, du-te naibii! Parca ar fi un SF, traim in lumi paralele sau ce? Lasa-ne, lasa-ne nebunule!”
  Eu zic sa asteptati tsunami… poate faceti surfing, cine stie? Mult succes in onorabila chemare. Dar, cine v-a chemat si ales pe voi???? Va zic “fir intins” la pescuit de oameni… sa-mi spuneti unde o sa-i duceti dupa “castigarea de suflete” (devenit scop in sine)… pe ce taram? in ce lume? Vreti sa faceti…. CE???? Ce SOLIE aveti pentru mine (omul ignorant si ateu)?????? aaaaaaa…. ma gandeam eu…. am inteles. Ati descoperit gaura din covrig, mersul pe jos si apa calda… si va credeti Ioan Botezatorul. Genial si de necrezut! Cerul e albastru si apa e uda. Hai lasa-ma! Si imi spuneti si mie sa fiu ca voi? Sa traiesc ca voi? “Nu, Dumnezeu te iubeste!” No sh*t!!! Are you kidding me or what? Ma uit la voi si parca afirmatia devine falsa… inevitabil si refutabil, prin gura voastra. Vad la voi, brethren… multa fericire, pace, mila si dragoste, care dau pe deasupra. Imi vorbiti de Isus…. si Isus lipseste. Surprize-surprize (fara zana)! Poate ca eu am descoperit singur ce inseamna dragostea, fara sa fie nevoie de auzirea unor dogme teologice, unor slogane goale de la amvoanele bisericilor. Dar poate sunt masochist… imi place sa ma chinui singur si traiesc de bunavoie in lanturi, in sclavie. Cine nu vrea sa fie rob? Sunt cu adevarat un nebun…
  Eu vorbesc de Isus… si voi imi vorbiti de biserica? Eu vorbesc de spiritualitate… si voi imi vorbiti de dogme morale? Eu vreau sa-L cunosc pe Isus… si voi imi vorbiti de Lege??? Intre “vino si urmeaza-Ma … pazeste poruncile… e o mica-mare diferenta! Multa bafta (asa se zice? sau “numai bine”?) in noua revolutie pe care o ganditi! Poate o puneti de-o noua biserica… cu alte invataturi care se vor transforma in dogme… sa “mananca” si gura voastra ceva (vorbesc de hrana spirituala).
  Vreti sa rezolvati o problema autentica a omenirii sau vreti o biserica “ideala”?
  Vreti sa duceti o solie adevarata sau ceea ce ati vrea voi in sinea voastra?
  Ca daca noi suntem rai, cei ce vin dupa noi (copiii nostri) ce-or sa fie?
  Hackeri evanghelisti? Pocainta= ctrl+alt+del???? or sa dea viata reala pe una virtuala? vor face rugaciuni online pe email? se vor inchina la printuri digitale cu Isus?
  asa ca: CAT DE EGOISTI AM AJUNS????? cat de obtuzi suntem? suntem Laodiceea sau Martorul era beat cand a vorbit?

  de ce nu intelegi ca nu sunt suparat pe nimeni???????? sunt suparat pe mine!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  nu ma supar de niste cuvinte. chiar am nevoie sa fiu injurat si urat! crede-ma… nu ma poti ura mai mult decat ma urasc eu… regula “iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti” devine o gluma odioasa in cazul meu. nu as dori asa ceva altora. asa ca, orice cuvant din partea voastra imi este indiferent, nimic nou. era deja rostit, gandit in mintea mea…
  asta asa, ca sa intelegi daca nu voi mai raspunde vreodata. sunt de belea!
  un pumn in gura imi facea mult mai bine… dar nu vrei sa mi-l dai.

 27. Danut Tanase says:

  Multumesc pentru mesaj Joseph,

  eu nu locuiesc in QC, ci in Romania, in Bucuresti.

  Putem sa corespondam fara probleme daca vrei, adresele mele de mail sunt :
  danut.tanase@gmail.com sau danut.tanase@yahoo.com

  Daca vrei sa si vorbim, putem sa o facem pe Skype, adresa mea este :
  danut.tanase57

  Duhul lui Dumnezeu, se revarsa din ce in ce mai mult peste aceasta lume, asa cum a promis El, si din ce in ce mai multi crestini, inteleg ca cercul stramt al doctrinelor bisericii de care apartin, nu-i mai satisface, si simt ca trebuie sa existe CEVA MAI BUN.
  Duhul lui Dumnezeu le spune ca El are pregatite pentru ei, lucruri frumoase si importante, vesti bune, care le va aduce multa bucurie si pace in suflet, nu neliniste si ingrijorare ca acum.

  Acest Ceva Mai Bun, este EVANGHELIA VESNICA, care incepe sa-si faca drum in mintile oamenilor. Ea aduce speranta cu adevarat.
  Adevarurile ei se imbina in mod armonios, si intunericul dispare din suflet, facand loc luminii, adica lui Hristos.

  Aceasta Evanghelie nu mai este incredintata Ingerilor Bisericilor, ci un Inger al Domnului, care va umbla cu ea prin mijlocul cerului, asta este garantia ca ea, Evangelia, va fi absolut curata.

  Ea nu va mai fi confiscata de nici o biserica, pentru ca TOATE bisericile au denaturat-o mai mult sau mai putin, de-a lungul timpului.

  Vinul Babilonului i-a imbatat pe multi, dar poporul lui Dumnezeu nu va putea fi pacalit, el va iesi afara din Babilon.

  Cu respect

 28. george says:

  nu mai scriu… nu intelegeti ce vreau sa spun…

 29. IO.V says:

  @Ptr.Dl.Danut Tanase!!Ce mai faci?Iata ca au trecut cateva zile,timp in care m-am gandit serios daca sa raspund
  la provocarea de mai sus ptr.ca asta este.De obicei nu raspund la provocari ptr.ca elementul timp e f.pretios iar
  pierderea este ireversibila.Dar ptr.ca m-ai nominalizat desi eu nu ti-am facut niciodata acest lucru consider ca se
  impun cateva precizari.Vreau sa spun ca m-ai dezamagit prin jargonul folosit.Am crezut una si a iesit alta.Dar stii
  cum se spune:Omul cat traieste invata si putine stie-n viata!!In cateva fraze sa le luam pe rand:
  -“ciocu mic baieti”.Nu mi-am imaginat ca vei folosi ac.expresie aici.Este atat de prafuita si rudimentara !S-a auzit
  prin Parlamentul Romaniei dar cel mai adesea in anumite anturaje destul de….populare.Probabil ca ai o afinitate
  speciala ptr.pasari si in special ptr.limba pasareasca pe care o folosesti cu brio in textele tale.
  -“misoginie”.In DEX pg.554 in editia mea vei gasi urmatoarea explicatie:Atitudine a misoginului,ura fata fe femei;
  misoginism.-Din fr.misogynie.E bine ca pe viitor sa fii mai atent.{Cauta la litera M}
  -“vizionat text”.Cred ca am omis sa spun ca nu sunt nevazator sa folosesc alfabetul Braille.Cf.DEX {la litera V}a
  viziona inseamna a privi.Deci eu privesc ecranul si apoi hotarasc ce fac mai departe.Afirm cu sinceritate ca
  ultimele postari ale Doamnei {???}Rahav nu le-am mai citit ci doar “vizionat”ptr.ca are un mesaj de fiecare
  data acelasi adica ura ,ura si iarasi ura.
  -“lungul nasului” -fara comentarii.Tupeu exagerat.
  -“misto”.Cf.Dex acest cuvant are 2 conotatii:F.bun;f.frumos. A lua la misto inseamna a-ti bate joc de cineva,a
  ironiza.Nici vorba de asa ceva.La postarea 17 i-am urat somn usor ca o continuare a ultimei sale fraze in
  care spune:”pa dragutilor ma duc sa ma culc ‘ cu intentia de a fi in aceeasi nota de umor .De altfel dupa
  George este persoana pe care mi-as dori cel mai mult sa o intalnesc ptr.ca are ceva,ceva misterios.{sper ca
  este femeie asa cum declara ca sa nu se inteleaga altceva].Chiar imi puneam intrebarea cand imi vine
  randul sa ma ia in “ture”si pe mine si iata ca mi s-a intamplat.
  In final Domnule Danut Tanase regret sincer experienta pe care ai avut-o cu Biserica AZS.Dar asta nu justifica
  atitudinea dusmanoasa fata de ea,fata de lege,fata de poporul advent ca sa nu mai spun de EGW despre
  care ai afirmat ca a scris “aberatii”.Uneori e necesar ca staulul sa mai fie curatat.
  In situatia in care te afli in prezent adica bogat din pct.de ved.material dar confuz in probleme spirituale te intelegi
  f.bine cu persoane ca Doamna???Rahav si altii aflati in pozitie de revolta ,razvratire ,suspiciune etc impotriva
  cui???????.Nici voi nu stiti prea bine.
  Este prima si ultima referire la ac.problema.Nu sunt suparat pe nimeni,nu urasc pe nimeni .
  Se spune ca:frica duce la furie,furia duce la ura,ura duce la dementa si aceasta duce la suferinta.Sa ne ferim de
  fiecare dintre ele.
  PS:Ptr.Doamna{???}Rahav:Cand am afirmat ca trebuie sa mai studiez{si sa vizionez desigur}m-am referit asa
  in general eventual sa incep cu niste cursuri de alfabetizare ca dupa colectivizare.dar cu siguranta nici
  atunci nu o sa-i inteleg ura si revolta din suflet ptr.ca nu traiesc ceea ce traieste Doamna{??]Rahav.
  Si cu acestea fiind zise va doresc tuturor NUMAI BINE inclusiv Domnului Danut si Doamnei{??}Rahav.{Pa draguto}

 30. Danut Tanase says:

  Raspuns pentru George

  George, stai linistit, ca eu nu vreau sa te duc la nici o noua biserica sau ceva de genul asta, din simplul motiv ca eu nu fac parte din nici una, si nici nu-mi doresc sa mai fac parte.

  Eu sunt deja in biserica lui Hristos prin credinta, o biserica care nu prea are ziduri, nici dogme, nici puncte de doctrina, etc…si ma simt foarte bine asa.

  Evanghelia Vesnica este pentru toti oamenii, si toti oamenii o pot intelege, indiferent daca sunt analfabeti sau academicieni.

  Eu nu sunt Dumnezeu ca sa crezi ceea ce spun eu, verifica totul cu Biblia, ca locuitorii din Bereea. Duhul lui Dumnezeu te va ajuta sa pricepi ce este de priceput.

  Ca traiesti in lumea asta nu este nici vina mea, nici a lui Rahav, nici a lui Edi, nici a altcuiva…
  Iti aduc doar aminte, ca aceasta lume, nu este Imparatia lui Dumnezeu, si de aceea este asa.

  Ca-ti place sau nu de Dumnezeu, este problema ta.
  El, Dumnezeu, este oricand gata sa te ajute, daca vei chema Numele Lui.
  Asa spune Biblia. Daca nu, nu. Simplu.

  Oricum El, Dumnezeu, va continua sa te ajute sa ai aer, sa ai apa, sa ai soare, sa ai paine pe masa, etc….ca sa poti sa-L injuri mai tare sau sa-L iubesti mai tare.
  El oricum rabda totul.
  Asa cum sti, are o indelunga rabdare.

  Tu “esti liber” sa faci ce vrei, dar eu iti spun ca fara EL, esti doar un ROB AL PACATULUI, nimic mai mult, iar toate “alegerile tale”, se vor dovedi doar niste funii de nisip.

  Mult succes George !
  Cu respect,

 31. Danut Tanase says:

  Fac bine IO.V.
  Tu ce faci ?

  Cu respect,

 32. IO.V says:

  Fac din ce in ce mai bine.Sunt in crestere accentuat? !!Multumesc ptr.intrebare!!
  S? auzim numai de bine!!

 33. george says:

  Vorbesc mereu de sinceritate si ipocrizie…
  A pretinde unui individ sinceritate inseamna, de cele mai multe ori, sa-i ceri imposibilul… Sinceritatea nu este o trasatura de caracter, ci o expresie a inteligentei. Cand cineva nu este inteligent, ipocrizia se naste aproape spontan. Sinceritatea este un act de cunoastere si, ca orice act de cunoastere, este si un act de creatie. Asa cum nu toti oamenii pot realiza capodopere, tot asa nu toti oamenii pot fi sinceri. Nu e suficient sa vrei sa fii sincer, mai trebuie sa si poti. Sinceritatea ramane, din acest motiv, mai mult o aspiratie. Cine face efortul de a fi sincer, cine isi impune sinceritatea ca un program nu reuseste decat sa minta… Daca nu ne intelegem pe noi insine, e foarte greu sa-i intelegem pe altii. Sunt multi oameni care se mint pe ei insisi, dar cer in schimb de la altii sa nu fie mintiti. Sinceritatea e adeseori tocmai acel lucru pe care noi, dupa ce ni-l refuzam noua insine, il pretindem cu violenta altora.
  Nu putem niciodata sa inselam pe altcineva, fara sa ne inselam pe noi insine… iata unul din dezavantajele ipocriziei. Sinceritatea nu trebuie sa fie un scop nobil pe care-l urmaresti, ci o realitate. Dar pentru multi dintre noi, nefiind o realitate, o transformam din comoditate intr-un ideal.
  Daca stau sa ma gandesc bine in stare de luciditate… ipocritii nu mi-au inspirat dezgust, ci mai intotdeauna mila. I-am socotit niste neputinciosi. Daca ar putea, daca ar avea pasiune, n-ar fi si ei sinceri????….

  Omul nu se poate cunoaste singur, rupt de ceilalti, analizandu-se si introspectandu-se, un om nu se poate cunoaste pe sine decat in relatie cu ceilalti oameni. Multi oameni descopera cu uimire ca toate principiile frumoase pe care le-au adunat stand, meditand se spulbera cand ei sunt pusi de viata intr-un contact direct cu oamenii, in situatii concrete. Iubirea (teoretica) se dovedeste ura cea mai palpabila. Ceea ce static pare iubire, in miscare se dovedeste ura (dar si situatia inversa e posibila). Caracterul nu este chiar asa de imprevizibil cum s-ar parea la o prima cercetare. Este imprevizibil numai daca noi ne judecam teoretic, dupa ideile noastre. daca ne-am cunoaste cat de cat, nu ne-am mai mira de faptele noastre. Senzatia de contradictie vine tocmai din ideea pe care o avem despre noi (de obicei buna) si realitatea pe care ne straduim s-o ignoram. Cand esti lucid (intr-o stare de constiinta, in urma intelegerii) nu mai ai cum sa fii divizat, traiesti permanent in cunostinta de cauza. Judecandu-te in miscare, traind in miscare, nu mai ai surprize in legatura cu comportamentul tau, nu te mai intrebi cum ai sa reactionezi intr-o imprejurare sau alta. Singura cunoastere adevarata este cunoasterea dinamica, in miscare, cunoasterea care rezulta din relatiile cu oamenii. Restul e distractie, e amagire, e minciuna despre tine…

  Din pacate… si eu sunt un mare ipocrit si am prejudecati cu carul… si orice mustrare impotriva altora este o mustrare indreptata in primul rand inspre mine, inspre natura mea pacatoasa.
  Dar cand spui altuia ca este la fel ca tine… zice ca-l judeci. Avem prejudecati de care trebuie sa scapam.
  Atata timp cat ne temem de moarte suntem inevitabil mincinosi…
  De cate ori m-am recunoscut asa cum sunt, cu toate infrangerile mele, fara placerea vicleana a ma blama sau flagela sau ura, m-am simtit fericit. Adevarul e iubirea care se naste in noi. Adevarul nu este reversul minciunii, ci ceva mult mai adanc… Adevarul se traieste numai in prezent, nu in trecut, nu din amintiri… Gandirea vie, inteligenta e cea care se naste atunci, imediat, spontan, in prezent.

 34. george says:

  Doamne, doamne, doamne… ce sa ma mai fac eu cu voi? ;-P
  Cred ca Edi se ia cu mainile de par cand citeste la ce s-a ajuns. “ce nebuni!” La ce s-a ajuns aici pe site! Se sperie cineva de discutia libera? O-8 Si cand il vad pe IO.V ca incepe sa dea semne de iritare si suparare… ma opresc. E prea mult. Sunt deja prea prost.
  Nu ma intelegeti deloc. Credeti ca sunt suparat pe voi? Offf…. Scriu asa tocmai pentru a va testa, a va provoca, sa vad cine sunteti, cum ganditi, care sunt limitele voastre, pana unde pot merge cu voi, cat puteti suporta, cat de liberi in gandire sunteti, cat de sinceri sunteti… sa va cunosc mai bine, sa va cunosc caracterul si capacitatea de libertate pe care o puteti oferi. Nu ma pot increde in cineva pe care nu-l cunosc bine. Pot “citi” un om dupa privire, dar aici trebuie sa-mi dau seama de gandirea lui transpusa in cuvinte… chiar daca cuvintele de cele multe ori tradeaza caracterul omului (iti poti da seama ce fel de persoana este). Insa eu continui sa-l provoc. Trebuie sa stiu cine imi este prieten (de fapt, pe cine aleg eu sa-mi fie… dupa ce l-am studiat in prealabil). Imi place psihologia umana, imi place sa studiez pe omul de langa mine, cu care intru in contact, sa-l analizez, sa cunosc ce anume il face sa reactioneze asa, sa-i cunosc fricile si bucuriile, sa-i cunosc credinta, sa stiu ce iubeste si ce uraste, sa-l inteleg. Asa te poti cunoaste mai bine pe tine. Tocmai pentru asta ma fac rautacios, vulgar si provoc! Izbucnesc atunci cand nu mai suport presiunea falsitatii, de multe ori inconstiente. Sunt dur si vorbesc liber despre orice in viata de zi cu zi. Si rad mereu (imi place sa rad)… in special de mine. Imi place sa ma autoironizez. Nu exista tabu in limbaj la mine. Pot discuta liber cu oricine… si cu cel mai vulgar care injura ca la usa cortului si cu cel mai sfios credincios… tot as gasi subiecte de abordare si tot as avea ce sa invat de la fiecare. Lasati-ma pe mine sa fiu nebun… Nu trebuie sa va coborati la nivelul meu. (IO.V te rog, intelege-ma). Eu sunt doar unul care a plecat departe… sunt poate irecuperabil. Ceva grav s-a intamplat atunci cu mine, in sufletul meu, cand am decis sa renunt si am plecat… O rana mult prea greu de vindecat care cere timp… Dar voi… la voi aici am gasit ce rar gasesc. Oxigen mi-a dat o speranta. In Edi am vazut ceva pretios. Insa am vrut sa sparg formalismul aici si automatismul in gandire teologica. Sa se vorbeasca liber si deschis. Formalismul religios si plafonarea spirituala sunt periculoase. Si chiar urasc ipocrizia (mai mult sau mai putin constienta). Ipocrizie care o regasesc si la mine. Libertatea de a gandi si de a te exprima nu trebuie ingradita. Nu te poti elibera de fricile si complexele tale daca nu le cunosti bine si le intelegi. Ignorandu-le nu le faci sa dispara! Mai inainte sa ceri, trebuie sa stii si ce anume ceri (rational, constient). Discutia trebuie sa fie libera si profunda, nu superficiala si cu un anume limbaj de lemn teologic. Tot ce vreau e sa-L cunosc mai bine pe Isus prin voi, sa ma cunosc mai bine prin voi. Nu am nevoie de teologie abstracta, ci de exemple practice de credinta, de dragoste in actiune… nu dragoste statica, de laborator, moarta in fasa (pare un nonsens ce spun). Eu VREAU SA VA CUNOSC MAI BINE, tocmai de aceea va testez. Va simpatizez mai mult decat credeti… Dar de multe ori ma lovesc de un zid, dincolo de care nu se mai poate trece. Unele lucruri raman tabu. Exista multa prejudecata, de care nu putem scapa usor… pentru ca nu vrem sa vedem. Ne complacem in obisnuinta. Aveti impresia ca stiti ce ne asteapta? Ca ati inteles Evanghelia in mod complet… si nu mai e nimic nou de invatat/descoperit? Ca ati inteles Apocalipsa? Ca L-ati inteles bine pe Isus, cuvintele Lui? Avem nevoie de o reintoarcere la sursa, avem nevoie de o apropiere si mai intima fata de Creator, avem nevoie sa-L redescoperim pe Isus (un Isus pentru generatia noastra si totusi acelasi Isus)… caracterul Lui… asa cum nu l-am mai cunoscut pana acum. De cele mai multe ori ne ascundem dupa versete… fara sa fim liberi. Dorim si ne straduim sa traim in secolul 1 in gandire… si noi traim de fapt in sec. XIX. Ne amagim pe noi insine. Libertatea se castiga prin sinceritate deplina, intelegere completa (a ta si a realitatii) si pocainta veritabila (e ceva mai delicat aici). Practica concreta prin descoperire (revelatie) personala se impune. Trebuie sa traiesti versetul, sa rezolvi problema ca sa intelegi adevarul din ele. E ca in cazul problemei la matematica… degeaba cunosti teorie si axiome… porunci si invataturi morale. Intre moralitate si spiritualitate e o diferenta mare, desi nu sunt independente una de alta. Morala este mai mult decat o suma de reguli etice, oricat de nobile si bine intentionate ar fi acele reguli. Morala este expresia directa a iubirii si a inteligentei. Numai un om care iubeste poate fi moral cu adevarat. Un om prost nu poate fi niciodata moral, fiindca ii este imposibil sa discearna binele de rau. Va fi doar un robot. Partea buna este ca Intelepciunea se poate capata de la Dumnezeu, asa ca oricine este chemat la moralitate si iubire.
  Oare cine este Dumnezeu pentru mine? Am ajuns noi sa-L cunoastem ca pe cel mai bun prieten? Esti sigur ca poti sa-l descrii, asa cum ai descrie pe un apropiat de-al tau? Hmm?
  Isus e asa… e asa… ii place asta si aia… Cine este El pentru tine? Este doar Dumnezeul Universului, Cel care te salveaza de la distanta, prin hotarare judecatoreasca… sau te identifici cu caracterul Lui, cu trairile si emotiile lui Isus? Ai stat langa El atat timp incat poti sa zici ca-L cunosti? Iubirea personalizeaza tot ce iubeste. Il stii si El te stie…? Sau vorbim despre Cineva care e departe?… si doar il asteptam sa vina… “Nu va cunosc” poate fi cutremurator!!!
  Cine este Isus??????
  Cine este acest Fiu al Omului?

 35. george says:

  pentru asta intru aici… citeste te rog comentariul meu din data de 5 martie.
  ati uitat cuvintele mele mai vechi? sunt acelasi eu…

  @Danut… ai uitat ce ti-am scris la oameni si perspective? ai uitat asa repede?
  “Te indragesc prea mult pt. a purta o discutie in contradictoriu! Nu pot cu tine (nici daca mi-ai cere). Te iubesc prea mult. Si zambesc ori de cate ori te vad ca scrii. Imi esti drag peste masura fiindca stiu ca esti sincer.”
  Dar… sinceritatea nu e de-ajuns… fiindca diavolul poate vorbi prin cel sincer cateodata… am trait-o de multe ori pe pielea mea. Adu-ti aminte de Petru si de raspunsul lui Isus [Matei 16:23; Luca 22:31-32]. Sa fii sincer in cautare nu inseamna ca detii si adevarul. Este o automagire f. periculoasa. Ai nevoie sa inveti de la altii. Singur nu poti face nimic. Deschide-ti mai mult inima catre fratii tai… Cine este fratele tau?

  @IO.V……….te rog din suflet… nu te cobora asa de repede la nivelul meu si al altora. Lasa-ma pe mine sa fiu ratacit si nebun. Am nevoie de tine!!!!!!! Esti o piatra pe care ma pot baza… de la distanta. Esti special pentru mine! Iti multumesc pt. ca imi respecti libertatea! Vrei sa ma prabusesc daca si acest reper cade? oricum pot suporta orice… nu ma mai surprinde nimic in afara de Isus… dar…
  De ce esti asa de bun cu mine? De ce ma respecti asa de mult? Respectul tau ma cutremura si ma onoreaza peste masura. Nu vezi cine sunt? … sunt un nimeni… in comparatie cu voi, sunt chiar un mizerabil… nici asa, nici asa… Nu merit nimic!!!
  Nu e nevoie sa ma cunosti, vei fi dezamagit… De ce vrei sa iti faci rau? Pleaca de la mine!!!!
  Nu trebuie sa ma cunosti!, sa fii in apropierea mea… nu vreau sa-mi arat caracterul hidos… e de-ajuns sa ma vezi [daca vrei sa stii cine sunt, mergi in data de 13 mai si da click pe numele meu si ai sa vezi… e de-ajuns atat!!….asta daca nu ai facut-o deja]

  Nu nominalizez pe toti (nu as avea timp)… fiindca toti imi sunteti simpatici si dragi. Eu ma bucur ca suntem asa de diferiti. Cat de mult ma bucur ca am cunoscut-o pe claudia, pe liviu, pe clara, pe dr. virgil, pe gilbert (i miss him), pe oli, pe beni, pe stefan, pe “un gand”, pe toti… Iubesc sufletul omului atat de complex si paradoxal… intotdeauna surprinzator. Dar ce sa fac daca nu pot suferi ipocrizia si mandria si la cel mai bun prieten? Nu ma pot abtine sa nu reactionez, chiar daca nu fac bine.
  Dar in Edi… in Edi am vazut mult mai mult. Pe Edi il iubesc cu adevarat si cu pasiune. Mi-a fost de-ajuns o singura privire, o sclipire de-a lui odata sa patrund in sufletul lui. Nu pot inceta sa-l iubesc. Nici nu pot explica logic de ce… Nu exista motiv… “pentru ca”… Singura mea durere a fost ca niciodata nu mi-a raspuns si mie cu ceva aici… chiar si cu un repros, o mustrare… sunt chiar asa de dezgustator si anost? ori ma simpatizeaza, ori ma considera un prost care nu merita osteneala… inclin pt. a doua varianta… asta e! 🙁 [e de-ajuns ca eu ma urasc].

  de ce a trebui sa spun astea? …. nu stiu… dar poate nici nu mai intru sa mai scriu… as fi dorit mai bine sa nu mai intru deloc aici. eu si egoismul meu… pt. ca eu nu ofer nimic in schimb. de departe nu ofer in aceesi masura cat iau de la altii. pentru asta va multumesc pentru ce mi-ati oferit. stiu ce am nevoie si iau de la fiecare cate ceva.
  dar daca ajungem la cearta, sa ne uitam unul la altul.. fara sa mai fim atenti la ideea in sine… atunci ma retrag. cearta de cuvinte si polemica de idei imi sunt dragi… nu insa si pizma si ura care se instaleaza treptat. nimeni nu detine adevarul absolut! avem nevoie unul de altul.

  mda… aveti dreptate… sunt personaj complex si ciudat… cine sa ma inteleaga?
  nu astept comentarii la ce am scris. ar fi mai bine. (dar cine sa va opreasca? suntem liberi…)
  la revedere! … e mai bine decat adio…

  prietenul vostru de la inceput,
  george

  ps: tot ce am spus vreodata pe acest site sunt cuvintele mele si sunt sincere. nu mi le iau inapoi. nu ma schimb dupa cum bate vantul si nu ma supar asa repede (chiar am nevoie sa aud injuraturi la adresa mea). aaaa.. si daca asteptati sa-mi cer iertare… asteptati degeaba 😛 … nu imi cer! sac!… va provoc sa intelegeti si sa acceptati contradictiile.

 36. IO.V says:

  @George!In principiu sunt de acord cu indemnurile tale catre mine.Dar tot tu vorbesti de libertatea de exprimare.
  Si fiindca se face caz pe aici de Evanghelia Vesnica,Sola Scriptura,etc.etc.haide sa vedem ce se spune in
  Biblie la Proverbe 26,4.5:”Nu raspunde nebunului dupa nebunia lui,ca sa nu semeni si tu cu el.Raspunde
  nebunului dupa nebunia lui ca sa nu se creada intelept”.Observi ca in astfel de situatii Sf.Scriptura lasa
  alternativa iar unii de pe aici se cred intelepti fara sa realizeze starea generala.
  Nu te lasa afectat de aceste schimburi de cuvinte si idei chiar.
  Asa cum spune un prieten de-al nostru mai sus:Vorbe…vorbe…vorbe……..!
  Iti doresc si urez mult BINE si nu mai fii asa aspru cu tine.Esti doar un om ca toti oamenii cu bune si mai outin bune!!

 37. Danut Tanase says:

  George, prietene,

  sinceritatea, inseamna in Biblie, “cu inima curata”.
  De aceea Domnul Isus a incredintat mai departe cuvintele Lui celor cu “inima curata”, ca Petru.
  Chiar daca mai gresesc uneori.

  Scriptura spune, ca cei “cu inima curata” il vor vedea pe Dumnezeu si Dumnezeu li se descopera lor.

  Nu vreau sa spun ca “cei cu inima curata” sunt fara pacat, vreau sa spun ca IN EI mai incape Dumnezeu si Cuvantul Lui.

  In ceilalti, care s-au “imbogatit” si nu duc lipsa de nimic, nu mai incape Dumnezeu, pentru ca sunt prea plini de invatatura si de sfintenia proprie.
  Sti cum spuneau si evreii, Domnului Hristos: “Noi suntem fiii lui Avraam, Tu cine esti ca sa ne inveti pe noi ?”

  Din cauza aceasta, Dumnezeu este la usa si bate, adica afara, nu este in inima lor.

  Cu respect,

 38. Danut Tanase says:

  George,
  Nu am uitat comentariul tau din 5 martie….te asigur de asta.
  Nu am uitat nimic important.

  Cu respect,

Leave a Reply