[flashvideo width=”520″ height=”410″ filename=”videos/172_oxigen_teologie_si_omenie.flv” /]
>> descarca mp3 <<
>> descarca pt. telefon <<
>> descarca video pt. iPod <<
>> descarca video pt. iPod Touch / iPhone<<

Asteptam scorul si comentariile Dvs. pt aceasta emisiune folosind linkurile urmatoare.
Pentru a vota apasati pe stelutele de mai jos
[ratings]

3 Comments on 172. Teologie si omenie

 1. Basty Radu says:

  Pentru ca nu am facut-o niciodata, vreau sa multumesc pentru aceste emisiuni tuturor: lui Edi si echipei, dar si celor ce intretin atmosfera de partasie prin commenturile lor.

  Am reanceput sa merg la biserica de vreo 2 luni, si am gasit o atmosfera destul de mult schimbata: Mult mai toleranta (cel putin), ba inca unii care se aratau reticenti inainte, acum sunt destul de profunzi in intelegere (si considerati cam eretici la randul lor, din pacate). Stiu ca se urmaresc aceste emisiuni, fiindca mai discutam accidental la lectiuni cate o idee de pe cronici sau oxigen. Nu stiu daca emisiunile sunt urmarite cu regularitate, dar oamenii au devenit ceva mai deschisi.

  Unele emisiuni sunt inca destul de greu de inteles.(Ex. cele cu Sarpele inaltat pe prajina, cele cu judecata). Mi-ar fi flolosit ceva mai multe paralele (pilde) cand explicati ceva mai greu.

  In plus am o frustrare ca nu pot sa urmaresc tot ce se editeaza. Sunt atatea emisiuni interesante, ca simt o pierdere si pentru mine, si pentru cei care nu le pot urmari, din pricina lipsei de timp (oxigen, cronici, oameni si perspective). Sper sa nu faceti o risipa prea mare de energie, si o neglijare personala, sau a familiilor.

  In concluzie, sa bata vantul incotro o vrea.

 2. Nelu says:

  Frate Edi,multumesc ptr. aceasta emisiune!
  O intrebare:Galileenii,care ocupau partea de nord a Israelului,erau considerati ca facand parte dintre iudei,cum au ajuns ei acolo daca cele 10 semintii au fost inlocuite cu samariteni? Cum de au fost prinsi samaritenii la mijloc?
  Fr. Edi,am un coment ptr. tine la emisiunea:”Ce este cerul?”,coment nr. 10

 3. Pentru ca Biblia foloseste imagini sau “icoane” in exprimare(ex.botezul, spune Petru este o icoana,adica o imagine-1petru 3:21) si aici Isus foloseste o imagine a unui episod descris in V.T.in care evreii s-au razvratit in pustia Sinai impotriva lui YEHOWAH si MOISE-(Num.21:5-9).Din aceasta pricina YHWH,trimite niste serpi infocati care omorau oamenii in tabara lui ISRAEL.Cand si-au dat seama de pericolul acesta si ca vor muri cu totii ,au alergat la Moise sa ceara sa se roage ca YHWH sa indeparteze serpii care omora poporul prin muscatura lor mortala.YHWH ia aminte la rugamintea poporului dar nu alunga serpii care muscau in continuare mortal poporul ci are planul sau propriu care urmeaza ca Moise sa-l puna in aplicare.Asadar,poruncete lui Moise sa faca o imagine a unui sarpe de arama si sa-l inalte intr-o prajina.Acest sarpe era simbolul sau imaginea celui care ii pedepsea din pricina neascultarii lor.Aceasta imagine care era deja istorie traita de ei ,o ia Isus explicand planul lui DUMNEZEU unic, care difera de gandirea umana, asa cum si atunci a diferit de ceea ce au cerut ei:YHWH sa alunge serpii!In N.T.lucrurile se schimba putin:de 2000 de ani acum avem de-a face cu o rasvratire globala impotriva lui Dumnezeu nu numai a unui popor-evreu.Sarpele cel vechi continua sa muste mortal pe toti oamenii dar sunt salvati si traiesc doar cei ce prin credinta (ca si odinioara cei ce au crezut spusele lui Moise din partea lui YHWH,au trait chiar daca au fost muscati de sarpe!) privesc la ISUS si jertfa Sa, care a satisfacut pe deplin cerinta lui DUMNEZEU de rascumparare!Daca odinioara Moise ridica sarpele in pustie ,acum Dumnezeu,care este Acelasi ca si pentru evrei, YHWH,ridica pe ISUS mai pe sus decat a inaltat Moise sarpele,adica la cer.
  Acum ca si atunci se face referinta tot la credinta!(vezi Ioan 3:14-16).Deci sarpele de odinioare era o imagine a lui ISUS de astazi.Pacat ca multi ignora un lucru atat de simplu pe care il cere Dumnezeu!.Si atunci multi au ignorat ce a spus YHWH prin Moise si nu s-au intors din alergarea lor sa priveasca spre sarpele din prajina care era ridicat destul de sus sa fie vazut de toti ci au incercat metodele lor propri de a indeparta veninul mortal, cerand ajutor la oameni sau vraci!Astazi este exact la fel,oamenii incearca prin diverse religii sa indeparteze veninul sarpelui satan,si nu accepta planul de salvare oferit de Dumnezeu!Sper ca tu citind aceste CUVANT din partea lui D-zeu sa-l intelegi si D.S sa lucreeze si la mintea multora aceasta intelegere simpla pe care ne-o da ISUS folosind imaginea sarpelui !Dar de ce sarpele asociat cu Isus imi vei spune?Pai odinioara YHWH a trimis serpii sa judece si sa condamne la moarte pe cei rasvratiti.La sfarsit D-zeu trimite pe ISUS sa omoare pe toti cei rasvratiti cu sabia gurii SALE(vezi Apoc.Ap.19:11-16;21).Acum EL este MANTUITOR dar atunci va fi judecator trmitand in moarte vesnica pe toti ce rasvratiti care nu au acceptat planul de salvare.Atunci in pustie evreii erau la mijloc,pe de o parte erau serpii care muscau si pe de alta parte era un sarpe care dadea viata daca te uitai la el.Acum oamenii sunt prinsi tot la mijloc, doar imaginea este inversata.Privind sus au de-a face cu un ISUS care ii iarta si-i mantuieste,ramanand jos cu sarpele cel vechi satan,cu un ISUS biruitor al sarpelui cel vechi si al tuturor celor care au ramas cu el ,si care ii pedepseste cu sabia gurii sale-Ap.19:21( a se vedea ca puterea sarpelui era tot intr-o sabie-limba sa)deoarece sau impotrivit LUI!

Leave a Reply