[flashvideo width=”520″ height=”410″ filename=”videos/151_oxigen.flv” /]
>> descarca mp3 <<
>> descarca pt. telefon <<
>> descarca video pt. iPod <<
>> descarca video pt. iPod Touch / iPhone<<

Asteptam scorul si comentariile Dvs. pt aceasta emisiune folosind linkurile urmatoare.
Pentru a vota apasati pe stelutele de mai jos
[ratings]

2 Comments on 151. Isus si lumea

 1. maria says:

  Fata de celelalte Evanghelii sinoptice,Evanghelia dupa Ioan a fost scrisa intr-o perioada cand crestinismul era pus in fata gnosticismului lumii grecesti,care considerau pe Dumnezeul evreilor ca fiind Demiurg, iar pe Iisus Hristos ca fiind incorporat Fiintei supreme (un dumnezeu icognoscibil).
  Pe de alta parte,in imperiul roman era puternica gandirea scolii “Stoa” care a fost cel mai influent curent pana in momemtul cand crestinismul a devenit religie de stat.Curent profund materialist dar care si-a gasit sustinatori chiar printre “parintii bisericesti” :Toma de Aguino si Sfantul Augustin.
  Totusi exista o mare diferenta intre “logosul”din acceptiunea greaca si “logosul”din gandirea ebraica.In greaca “logos”deriva din “logo-a spune,a vorbi, pe cand in ebraica , “cuvantul”,”davar” inseamna ceva ma mult, mai cu forta, cu putere, include ideea de intelepciune.cu alte cuvinte,inseamna cuvant si fapta in acelasi timp.
  Deci, baza reala a gandirii si limbajului lui Ioan nu se regaseste in “logosul” grecesc ci in revelatia ebraica.
  ioan foloseste logosul in armonie cu structura biblica a vechiului testament, aspect scapat din vedere chiar de cei care aveau ca studiu scrierile vechiului testament.
  Cu privire la ce a spus Isaia ,referitor la profetia nasterii din fecioara(Septuaginta),in Biblia ebraica apare cuvantul femeie.

 2. beniamin plesa says:

  Edi

  Foarte bune comentarile,!
  Unele cam indraznete ,in special cele referitoare la “nasterea din fecioara” !!!!!

  Referitor la –recunoasterea lui ca fiu de Dumnezeu– si daca este usor sau greu de a vedea unicitatea LUI biblia spune ”

  “”Nimeni nu cunoaste pe Tatal deci fiul !!Nimeni nu cunoaste (fiul)pe Isus ca fiu de Dumnezeu decit daca Tatal a-i DESCOPERA acest lucru !!!

  Nimeni nu poate sa vine la Fiul(sa-l recunoasca) decit daca a-i ESTE DAT DE TATAL !!

  S-ar putea ca referinta ta la –centurionul roman–sa fie corecta.Unii chiar pretind ,dupa cum spune traditia ca acest centurion roman a devenit lider in comunitatea crestina de mai tarziu.
  Dar daca aceasta traditie nu este adevarata ,—exclamatia–sutasului roman este interesanta dar s-ar putea sa fie doar o parere normala a unui pagan politeist ,pentru care expresia –fiu de dumnezeu -avea cu totul altfel de insemnatate decit in crestinism..
  Romanii de pe aceea vreme credeau in divinitatea imparatului ,credeau ca este Dumnezeu .
  Deci sa afirme ca isus era –fiu de dumnezeu-nu ar fi fost BIG DEAL (mare lucru).

  Evreii puteau sa fie temtati sa creada ca este –mesia-(unsul Domnului)Insa sa creada ca este Dumnezeu sau Fiul lui Dumnezeu in sens evreiesc era o imposibilitate.
  A fost necesara o –INVIERE-din morti ca sa-i convinga pe apostoli si mai tarziu –rusalile-.
  Beni,

Leave a Reply